Image
Palestina
foto: al Haq
Palestijnen voeren succesvolle algemene staking voor 'waardigheid'
Artikel
2 minuten

Palestijnen in de bezette gebieden en Israël gaven massaal gehoor aan een oproep voor een algemene staking voor 'waardigheid'.

Op het ogenblik dat de dodentol in Gaza tot minstens 213 slachtoffers is opgelopen, onder wie meer dan een kwart (61) kinderen, reageren Palestijnen in de bezette Palestijnse gebieden en in Israël (de ‘1948-Palestijnen’, 20% van de bevolking in Israël) met een algemene ‘Karameh’-staking (‘waardigheid’) en komen ze massaal op straat in verschillende steden.

Velen maken de vergelijking met de grote algemene staking van 1936 die gericht was tegen het Britse mandaat in Palestina en de groeiende zionistische immigratie. Die duurde toen wel zes maanden.

Het Israëlische geweld tegen Palestijnen in Sheikh Jarrah, in Oost-Jeruzalem, in de Westelijke Jordaanoever, tegen de ‘1948-Palestijnen’ en de bombardementen in de Gazastrook lijken ervoor te zorgen dat de Palestijnen die al jaren politiek verdeeld zijn terug hun eenheid hebben herwonnen.

In dorpen en steden bleven de winkels gesloten om te protesteren tegen de bezetting en de voortdurende bombardementen van Israël op de geblokkeerde enclave.

Het initiatief ging uit van de ‘Arabische Opvolgingscommissie’, een coördinatieorgaan van ‘Arabische’ (Palestijnse) politieke partijen in Israël zelf. Ze riep de Palestijnse burgers van Israël - die met bijna 1,6 miljoen leden 20 procent van de bevolking van het land uitmaken - op om het werk neer te leggen en alles gesloten te houden.

De staking kreeg gehoor in de Palestijnse bezette gebieden waar zowel Hamas, dat in Gaza bestuurt, als Fatah, de regerende partij van de Palestijnse Autoriteit de acties steunden. Economische activiteiten werden opgeschort en tal van onderwijsinstellingen bleven gesloten. Ook studentenverenigingen sloten zich bij de acties aan.

Jamal Zahalka, de voorzitter van de Nationale Democratische Alliantie (Balad), een partij die in het Israëlische parlement de Palestijnse burgers van Israël vertegenwoordigt, vergelijkt het belang van de acties met de fameuze ‘Dag van het land’ in 1976. Toen waren er felle Palestijnse protesten tegen een groot onteigeningsplan in het noordelijk gelegen Galilea-gebied, waar de meeste Israëlische Palestijnen wonen. Na de onteigeningen werden er grote nieuwe nederzettingen gebouwd om ze te bevolken met joodse inwoners in een poging de demografische verhoudingen te veranderen.

“De boodschap van de staking aan Israël is dat als het zijn plannen en beleid in de al-Aqsa-moskee en Jeruzalem voortzet, er een krachtige reactie zal komen”, aldus Zahalka.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Lees meer

Campagne

BDS

De Boycot, Desinvestering & Sancties-beweging (BDS) wil een einde brengen aan de internationale steun voor de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen. Vrede vzw ondersteunt de BDS-beweging in België. 

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.