Image
Gaza

Rafah, de Gazastrook, 15 oktober 2023; beeld: Anas-Mohammed, shutterstock.com

Gaza, Apocalypse Now
Opinie
3 minuten

Apocalyps. Het woord komt uit de mond van Josep Borrell, hoofd van de EU-diplomatie, en ook de VN gebruikt het: de toestand in Gaza is apocalyptisch. Massaal doelbewust sadisme om het gebied leeg te maken. De 2.2 miljoen overlevenden van deze geweldorgie moeten samen met het personeel van VN-organisaties, van ngo’s en media … weg. Dat de “Westerse wereld” met zijn grootspraak over mensenrechten daarbij helpt, moet ieder van ons diep verontwaardigd en ontzettend kwaad maken. Israël moet gestopt worden.

Bijna 20.000 doden, 50.000 gewonden van wie velen voor het leven verminkt, ziekenhuizen die stelselmatig als Hamaskantoren worden bestookt, verzorgers die door sluipschutters onder vuur worden genomen, honderdduizenden zwaar getraumatiseerde kinderen die andere kinderen voor hun ogen zagen gedood worden. Het is zodanig dagelijks nieuws geworden, dat het voor veel media al geen nieuws meer is. Een VRT-journaal dat – langdurig – opent met gewonde agenten bij de achtervolging van een wagen, op een dag dat er alweer ganse families zijn uitgemoord. Dat laatste is dan het fait divers.

Moord, massamoord, is het inderdaad. Net zoals Hamas deed op 7 oktober in kibboetsen, kazernes, onder feestvierders… Maar nu al twee maanden wel in dagelijks veelvoud. En gestuurd door AI-computers die opzoeken waar een “kader” van Hamas zou kunnen verblijven – “kader” is een allesomvattend begrip dat zich uitstrekt tot gewoon overheidspersoneel. Op grond daarvan wordt dan een appartementsgebouw of zelfs wijk platgelegd. De 126 of meer burgers die daarbij omkomen zijn nevenschade. En och, het zijn toch maar Palestijnen, volgens Israëlisch regerend uiterst-rechts staan die gelijk aan insecten. Dat intussen geen enkel formeel doel werd bereikt – de meeste gijzelaars zijn niet vrij, de leiding van Hamas is niet uitgeschakeld – lijkt bijzaak.

Is dit dan geen sadisme, geen massamoord, geen grondige fysieke etnische zuivering? Niet volgens leiders van het “Westen” die graag uitpakken met onze hoge morele normen, met mensenrechten elders in de wereld. Maar die er in dit geval bewust voor kiezen, op enkele uitzonderingen na, dat met open ogen te steunen, te financieren, te bewapenen. Wie deze misdaden aanklaagt, krijgt al gauw het etiket antisemitisme opgeplakt, antisemitisme waarvan de toename een andere, minder vernietigende, nevenschade is van deze apocalypse.

Dit is erger dan walgelijk. Blijven de Israëlische massamoordenaars buiten schot tot alle overlevende Palestijnen over de grens of in de zee worden geschoten? Wat bij ons? De EU neemt nu nieuwe sancties tegen Hamas, maar raakt het niet eens over mogelijke sancties tegen “extremistische Israëlische kolonisten”. Is dat een misplaatste grap?

Dat het “Westen” als nevenschade elke geloofwaardigheid wereldwijd, ook in het Westen zelf, verspeelt, is als nevenschade nu al niet meer te vermijden. Als het de Israëlische fascisten hun plannen om Gaza, en nadien de bezette Westelijke Jordaanoever, van Palestijnen te zuiveren, laat uitvoeren, komt er meer dan zomaar nevenschade.

Machteloos blijven toekijken is geen optie. Elk initiatief heeft zin, van individuele boycot tot syndicale en andere acties om de Israëlische moordmachine te treffen.

Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.