Image
20201011_113705.jpg
Palestijnse solidariteitsbeweging doorprikt PR van Israël Start-Up Nation
Actieverslag
3 minuten

Palestijnse vlaggen op de Tours de France en de wielerklassiers. Zo reageren activisten op de deelname van Israël Start-Up Nation dat zichzelf als ambassadeur ziet van Israël. Zondag toonden diverse organisaties, waaronder Vrede vzw, hun solidariteit met de Palestijnen op Gent-Wevelgem.

Franse activisten van de Palestijnse solidariteitsbeweging konden het niet aanzien hoe een belangrijk sportief evenement misbruikt wordt om aan ‘sportwashing’ te doen. Langsheen het parcours van de Tour de France 2020 hesen ze de Palestijnse vlag om te protesteren tegen de eerste deelname van Israël Start-Up Nation.

De Israëlische ploeg heeft zich inmiddels ook al getoond op een aantal Belgische klassiekers. In navolging van de Franse acties, wapperde de Palestijnse vlag al op de Binckbank Tour, de Brabantse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Afgelopen zondag was het de beurt aan Gent-Wevelgem, een koers die zich afspeelt in Flanders Fields, waar de oorlogsgruwel zo hard heeft toegeslagen.

Apartheidsstaat

De miljardair Sylvan Adams richtte de ploeg in 2015 op omdat hij “de mensen wil laten zien hoe normaal Israël is - dat het een moderne, westerse, pluralistische en vrije natie is waar iedereen met elkaar overweg kan”. Israël is evenwel geen gewone natie. Het land schendt het Palestijnse recht op zelfbeschikking. Israël is een Apartheidsstaat (check de definitie/criteria in de Internationale Conventie tegen Apartheid van 1973) die zich bezondigt aan grootschalige mensenrechtenschendingen. De Israëlische regering onderwerpt Palestijnen aan een militair regime. Activisten worden opgesloten of beschotentijdens protestacties. Aan controleposten verspreid over de westelijke Jordaanoever ondergaan mensen vernederingen en mishandelingen. Het leger vernietigt landbouwgrond en huizen van Palestijnse families die moeten wijken voor de snelle uitbouw van bezettingsinfrastructuur. In Gaza krijgen vissers te maken met beschietingen en inbeslagnames van hun boten. De bewijzen stapelen zich op dat Israël een racistische koloniale macht is die de Westelijke Jordaanoever volbouwt met nederzettingen en Gaza al jaren aan een verstikkend embargo onderwerpt.

“Ambassadeurs voor Israël”

Er worden kosten, noch moeite gespaard om ervoor te zorgen dat de naam van de ploeg vertrouwd in de oren moet klinken met een duidelijk politiek doel: mensenrechtenschendingen achter een grote PR-facade verbergen. Israel Start-Up Nation neemt in 2019 de WorldTour licentie over van het gestopte Team Katjoesja Alpecin. Deze zomer slaagde de Israëlische ploeg erin om viervoudig tourwinnaar Chris Froome te strikken voor de komende drie seizoenen. Kort daarop raakte bekend dat ook de Canadese klimmer Michael Woods de overstap naar de Israëlische ploeg maakt om de tourambities van de ploeg te helpen verwezenlijken en extra in de verf te zetten. Adams telde eerder al veel geld neer om andere ervaren renners in dienst te nemen zoals sprinter André Greipel of ronderenner Dan Martin. Met de ploeg wil Sylvan Adams niet alleen sportief scoren: “De teamleden zijn ambassadeurs voor Israël, de ruggengraat van het team. We gebruiken sport om banden te creëren en het imago van het land uit te dragen.”

Gent-Wevelgem

Activisten van verschillende organisaties (ILPS, Palestina Solidariteit, Platforme Palestine - Charleroi, Oxfam Wereldwinkel Ieper, Vrede vzw en Kathe Kollwitz Collectief) willen de propaganda van Israël Start-Up Nation doorprikken en stelden zich afgelopen zondag op langs twee plaatsen langs het parcours. De boodschap is duidelijk: sport mag niet misbruikt worden om Israëlische mensenrechtenschendingen en kolonialisme wit te wassen!


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.