Image
Vrede vzw vraagt de opschorting van regionale economische missie naar Israël
Foto: Ludo De Brabander
Vrede vzw vraagt de opschorting van regionale economische missie naar Israël
Persbericht
3 minuten

Vrede vzw is verontwaardigd dat de Brusselse en Waalse regionale agentschappen die verantwoordelijk zijn voor de promotie van de export, een economische digitale missie organiseren naar Israël.

In de huidige context en met de talloze praktijken van grootschalige Israëlische mensenrechtenschendingen en inbreuken op het internationaal recht zijn dergelijke missies onverantwoord en misplaatst.

Van 8 tot 11 december 2019 organiseren hub.brussels en AWEX, de regionale agentschappen die de export moeten promoten vanuit Brussel en Wallonië, een economische missie gericht op de "technologische innovatie" in Israël. In de uitnodiging voor de economische missie wordt Israël geprezen als een ‘start-up nation’ van de hightechsector en een ‘eiland van economische stabiliteit’. Op cynische wijze wordt de nabijheid van Israël gepresenteerd als een ‘gunstige factor’ die de ontwikkeling van de ICT-sector in Palestina in de hand werkt. Met geen woord wordt er gerept over de wurggreep op de Palestijnse economie in Gaza, de Israëlische grondstoffenroof en de bouw van nederzettingen op Palestijnse grond.

Afgelopen week nog doodde het Israëlische leger 34 mensen en maakte het een honderdtal gewonden na een provocatieve Israëlische actie waarbij een leider van de Islamitische Jihad buitenrechtelijk is geëxecuteerd.

In een brief aan de Brussels Staatssecretaris Pascal Smet, verantwoordelijk voor Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel, herinnert Vrede vzw eraan dat Israël al vele jaren zijn verplichtingen niet nakomt onder het internationaal en humanitair recht. Zo handhaaft de Israëlische regering haar misdadige blokkade van Gaza, die een echte openluchtgevangenis is geworden. Het Israëlische leger schiet met scherp op ongewapende betogers waardoor in Gaza de afgelopen 18 maanden 214 mensen werden gedood onder wie 46 kinderen. Israël heeft het jongste decennium met de bouw van vele duizenden wooneenheden de kolonisatie in de Westelijke Jordaanoever geïntensifieerd. Het heeft het tweederangs staatsburgerschap van Arabische (Palestijnse) burgers in Israël in 2018 wettelijk geconsolideerd… De lijst met overtredingen tegen zowel de Palestijnen als de internationale orde is lang.

Het is politiek immoreel om in deze context investeringen in de Israëlische economie aan te moedigen terwijl het Israëlische beleid het onmogelijk maakt dat de Palestijnse economie zich kan ontwikkelen en de Palestijnen in een apartheidssituatie dwingt.

De optionele ontmoeting met Palestijnse actoren van nieuwe technologieën lijkt vooral als alibi te fungeren. Ook het veronderstelde pacifistisch karakter van het Peres Centre for Peace overtuigt niet. Officieel gecreëerd door de voormalige Israëlische leider om "een infrastructuur voor vrede en verzoening uit te bouwen", poogt het een zo normaal mogelijk beeld te presenteren van Israël en de situaties van onrecht te verhullen die een gevolg zijn van de kolonisatiepolitiek.

Vrede vzw dringt er bij de verantwoordelijken op aan dat de missie minstens wordt opgeschort tot Israël werk maakt van het respect voor het internationaal (humanitair) recht.

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.