Image
Roep Turkse oorlogsdreigingen tegen Syrische Koerden een halt toe!
Foto: Ludo De Brabander
Roep Turkse oorlogsdreigingen tegen Syrische Koerden een halt toe!
Persbericht
3 minuten

Turks president Erdoğan heeft aangekondigd dat hij over enkele dagen de overwegend Koerdische regio in het noorden van Syrië verder zal aanvallen. De Europese regeringen mogen niet stilzwijgend toekijken!

Nadat hij in 2016 al de streek tussen Jarabulus en Azaz en vervolgens, begin dit jaar, het kanton Afrin onrechtmatig annexeerde, wil Erdoğan nu ook de overwegend Koerdische regio ten oosten van de Eufraat binnenvallen.

De Koerdische milities en hun Arabische, Assyrische, Turkmeense, … en andere bondgenoten uit de Syrische Democratische Krachten (SDF) hebben hard gestreden en vele duizenden mensenlevens geofferd in de strijd tegen de Islamitische Staat. Nu IS bijna verslaan is, valt het Turkse leger hen opnieuw in de rug aan. Het Westen mag niet lijdzaam toekijken hoe zijn beste bondgenoot in de strijd tegen IS en aanverwante jihadistische terreurorganisaties aangevallen wordt door het Turkse dictatoriale regime.

Turkije veroverde de overwegend Koerdische gebieden met de hulp van tal van extremistische jihadistische milities. Deze jihadisten begaan zware mensenrechtenschendingen tegen de Koerdische bevolking van Afrin, waaronder onteigeningen en plunderingen. Erdoğan wil Afrin gebruiken om er vluchtelingen te herhuisvesten en zo de demografie van de streek wijzigen. Dit alles komt neer op een etnische zuivering van de oorspronkelijk Koerdische bevolking.

Turkije houdt al grote delen van het noorden van Syrië bezet en laat door de snelle Turkificatie ervan duidelijk blijken dat ze niet van plan is deze gebieden ooit nog terug te geven. Deze Turkse schendingen van de Syrische soevereiniteit en annexatie van Syrisch grondgebied is uiteraard in overtreding met het internationaal recht.

In schril contrast hiermee ijveren de Koerden en hun bondgenoten voor een basis-democratische samenleving waarin broederschap tussen de volkeren en vrouwenrechten centraal staan. Het Westen moet goed beseffen dat - nu IS bijna verslaan is - het niet alleen onrechtvaardig, maar ook onverstandig zou zijn om deze hoopvolle krachten voor de regio zomaar te laten afslachten door een autocraat en zijn jihadistische huurlingen. En dit voor een project van etnische zuivering en neo-Ottomaanse Turkse expansiedrang.

We roepen onze politici dan ook met aandrang op om de Turkse oorlogsdreiging te veroordelen en maatregelen te nemen om een militaire agressie en escalatie te vermijden.

De Koerden en hun bondgenoten hebben hun leven geofferd om de Islamitische Staat te verslaan, we mogen hen nu niet in de steek laten!

We vragen aan België, de EU en de internationale gemeenschap om:

– de oorlogspolitiek van het Turkse regime te veroordelen

– dringend maatregelen te nemen die een einde maken aan de Turkse agressie

– de wapenhandel met Turkije stop te zetten

- de territoriale integriteit van Syrië te respecteren en aan te dringen op de terugtrekking van de Turkse troepen en de door Turkije gesteunde milities uit het noorden van Syrië

– diplomatieke initiatieven op te starten die resulteren in een duurzaam staakt-het-vuren en politieke vredesonderhandelingen

Koerdisch Instituut vzw

Vrede vzw

NavBel

Info-Türk

Les Ateliers du Soleil

Jan Béghin, oud-parlementslid en voorzitter Interparlementaire Werkgroep De Koerden

Hugo Van Rompaey, eresenator en ereburgemeester, met 17 jaar onderzoekservaring over de Koerdische kwestie en 11 wetenschappelijke publicaties hierover

Voor achtergrond over de situatie van de Syrische koerden, zie het boek Het Koerdisch Utopia


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.