Image
Ruim 150 landen bijeen over humanitaire gevolgen kernwapens
Beeld: ICAN
Ruim 150 landen bijeen over humanitaire gevolgen kernwapens
2 minuten

PERSBERICHT Wenen, 8 december 2014

Vertegenwoordigers van meer dan 150 landen komen maandag 8 en dinsdag 9 december in Wenen bijeen voor de derde internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens. Voor het eerst zijn ook kernwapenstaten de VS en het Verenigd Koninkrijk hierbij aanwezig. Ook België, waar in het kader van de NAVO-afschrikkingstrategie ook een twintigtal kernwapens opgeslagen liggen, is aanwezig op de conferentie met een officiële delegatie. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens roept de deelnemende landen en België in het bijzonder op zo snel mogelijk onderhandelingen te starten over een verbod op kernwapens. 135 landen lieten al weten hierover te willen onderhandelen.
 
'Wenen´ is de opvolger van vergelijkbare conferenties in Oslo (Noorwegen) en Nayarit (Mexico). Het is daarmee de derde keer dat in een internationale conferentie over kernwapens niet het vermeende strategische belang van deze wapens centraal staat, maar hun karakter. Kernwapens zijn massavernietigingswapens waarvan de ontploffing – per ongeluk of doelbewust – verschrikkelijke humanitaire gevolgen heeft die nog generaties lang merkbaar zijn, waartegen geen land zich kan beschermen en waarbij in geval van ontploffing hulpverleners nauwelijks iets kunnen doen. Bij de conferentie in Wenen is veel aandacht voor verhalen van overlevenden van kernexplosies en nucleaire testen.
 
Van alle massavernietigingswapens zijn kernwapens als enige nog niet verboden. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens pleit samen met campaigners uit de hele wereld voor onderhandelingen over een verbod op kernwapens, zoals eerder met succes is gebeurd voor clustermunitie en landmijnen. Voorafgaand aan de conferentie (6-7 december) vond in Wenen een civiel forum plaats waarop twee dagen lang telkens meer dan 600 actievoerders uit de hele wereld aanwezig waren, waaronder ook een flinke delegatie uit België.

Vier kernwapenstaten aanwezig

Het non-proliferatieverdrag verplicht sinds 1968 ondertekenaars, waaronder België, te starten met deze onderhandelingen. Tot nu toe is hiervan niets terecht gekomen. De conferenties in Oslo, Nayarit en Wenen zijn opgezet uit onvrede hierover. Behalve de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn ook India en Pakistan als kernwapenstaten vertegenwoordigd die vandaag van start gaat. 
 
Een verbod op kernwapens is niet afhankelijk van deelname van deze landen. Maar het is een positief signaal dat deze kernwapenstaten zich bereid tonen te luisteren naar de meerderheid van landen die weten dat een wereld zonder kernwapens veiligheid en stabiliteit oplevert, en een wereld mét kernwapens niet.
 

Perscontact

 
(NL) Voor vragen kunt u contact opnemen met Pieter Teirlinck , Vrede vzw, (via 09 233 46 88) Pieter@vrede.be  
(ENG) For interviews with ICAN spokespeople, please contact: Daniela Varano +41 78 7262 645 daniela@icanw.org

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.