Image
Stop bombing Gaza
Illustratie: MarcelCollectif
Stop bombing Gaza
Persbericht
2 minuten

Het aantal slachtoffers van de Israelische agressie tegen de Palestijnse bevolking van Gaza groeit met de dag. Meer dan 40 organisaties, waaronder 11.11.11, nemen het initiatief voor een betoging op zondag 27 juli tegen de militaire acties. Daarmee vragen zij aan de Belgische regering en Europese Unie een krachtig signaal.

Onze verontwaardiging is totaal ten aanzien van de Israëlische agressie tegen de Palestijnse bevolking van Gaza. Volgens cijfers van de VN van 20 juli is de balans enorm zwaar: 448 doden, waaronder 111 kinderen. 78% van de dodelijke slachtoffers zijn burgers. Er zijn meer dan 100.000 vluchtelingen. Daarnaast zijn 2.200 huizen vernietigd, 2.720 huizen zwaar beschadigd, 85 scholen en 18 gezondheidsinstellingen beschadigd. 

De noden voor voedsel, water, medicijnen en huisvesting zijn enorm. De internationale gemeenschap en de politieke wereld reageren niet zoals we het zouden willen op de luchtaanvallen, het grondoffensief en de vele slachtoffers. Van de Europese Unie en Catherine Ashton, bevoegd voor buitenlands beleid, komt er zo goed als geen reactie. 

Het noodplatform Gaza, ondertekend door een 40-tal organisaties, roept op tot deelname aan de nationale betoging zondag 27 juli in Brussel om de militaire agressie tegen Gaza af te wijzen.

De organisaties die deze oproep ondertekenen eisen met klem dat de Belgische regering en de Europese Unie onmiddellijk optreden teneinde : 

•    de schendingen van het internationaal recht sinds het begin van het offensief duidelijk af te wijzen en te veroordelen;

•    staakt-het-vuren te eisen en een embargo op wapens op te leggen; 

•    de opheffing te eisen van de illegale blokkade van de Gazastrook;

•    het Associatieakkoord tussen de Europese Unie en Israël op te schorten, zolang deze laatste het internationale recht niet respecteert dat systematisch geschonden wordt door de bezetting en de kolonisatie van de Palestijnse gebieden;

•    de Palestijnse regering van nationale eenheid te steunen.

Praktisch:

•    Bijeenkomst aan het Noordstation in Brussel vanaf 14u, vertrek van de optocht om 14u30. 

•    De betoging eindigt op het Rouppeplein.

gaza betoging affiche

 

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.