Image
Grafitti 'stop war'

Graffiti "Stop War" door Eme FreeThinker in Mauerpark, Berlin, 10/03/2022 (CC0 1.0 Deed)

Stop de oorlogsverklaringen! Het is tijd voor diplomatie!
Opinie
3 minuten

Tijdens een Europese top in Parijs vorige maand verklaarde de Franse president Macron dat grondtroepen van NAVO-landen konden worden ingezet in Oekraïne. Zijn verklaring is symptomatisch voor de gevaarlijke oorlogslogica waarin we vandaag terecht zijn gekomen. Macron draagt bij aan de self-fulfilling prophecy van militarisme die de veiligheid en stabiliteit op het hele Europese continent bedreigt. Hoewel er geen serieuze steun is gekomen voor deze onverantwoordelijke verklaring, dreigen dergelijke voorstellen de escalatie van geweld aan te wakkeren. Er wordt terecht opgemerkt dat het sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne ons versneld op weg zou zetten naar een derde wereldoorlog - waarschijnlijk een kernoorlog.

Macron laat geen twijfel bestaan over zijn doel. In plaats van een onderhandelde oplossing die rekening houdt met de onderliggende oorzaken van de oorlog in Oekraïne, en die kan leiden tot een eerlijke en duurzame vrede, pleit de Franse president voor een militaire overwinning op Rusland. "Rusland kan en mag deze oorlog niet winnen", zegt hij, eraan toevoegend dat "alles mogelijk is indien het nuttig wordt geacht om ons doel te bereiken" - inclusief het sturen van grondtroepen dus. 

NAVO-leiders blijven de illusie creëren dat Oekraïne kan winnen op het slagveld en dat we alle mogelijke steun moeten geven om deze verschrikkelijke oorlog voort te zetten. Daartoe hebben ze de zelfverklaarde rode lijnen over de aard van de militaire steun en bewapening steeds verder opgeschoven, van 'defensieve' naar steeds offensievere en krachtigere wapens. De taboes op het leveren van wapensystemen zoals tanks, gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten, die aanvankelijk als problematisch en escalerend werden gezien, zijn één voor één weggevallen. Meer dan twee jaar na de illegale Russische invasie in Oekraïne heeft de militaire strategie – waaraan alle betrokken partijen gehecht blijven – alleen eindeloze bloedige loopgravengevechten veroorzaakt. Maanden van patstelling aan het front hebben vele tienduizenden levens geëist.

De aanhoudende oorlogsretoriek is bedoeld om een cultuur van angst te verspreiden. Mensen moeten ervan overtuigd zijn dat een directe gewelddadige confrontatie met Rusland op handen is, zodat ze de stijgende militaire uitgaven blijven steunen, zelfs ten koste van sociale uitgaven. Het resultaat van dit angstklimaat en de toenemende militarisering is dat een uitbreiding van de oorlog - inclusief het toenemende risico op een kernoorlog - steeds waarschijnlijker wordt.

Het internationaal netwerk 'No to War – No to Nato' (waar Vrede vzw lid van is) roept onze politici op om een einde te maken aan de geweldsspiraal en militarisering van onze samenleving. Er bestaat niet zoiets als militaire veiligheid, alleen menselijke veiligheid. Wat we nodig hebben is een vredesbeleid gebaseerd op diplomatie: onderhandelingen, een staakt-het-vuren en de-escalatie. Wat we nodig hebben is sociale en milieubescherming. We roepen de mensen, vakbonden en andere sociale en maatschappelijke organisaties op om actie te ondernemen: om te voorkomen dat Europa volledig in de greep raakt van het militarisme en de oorlogskrachten.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.