Image
Stop Tihange en Doel
Stop Tihange en Doel
Actieverslag
3 minuten

Betoging in Brussel op de 3e verjaardag van de Tsunami in Japan en de nucleaire ramp in Fukushima, gevolgd door speeches van een aantal sprekers waaronder Pieter Teirlinck (Vrede vzw), Alain de Halleux, Eloi Glorieux (Greenpeace), Siegfried Faust en Michel Van Hoorne (LEF). Tussen de lezingen door werden er protestliedjes gezongen in het Frans en het Duits.

Pieter Teirlinck van onze eigen organisatie Vrede vzw was als eerste aan de beurt. Hij legde uit waarom wij aanwezig waren. Kernwapens en kernenergie maken namelijk gebruik van dezelfde technologie. De kerncentrales zijn een spin-off van de kernwapens. De eerste kernbom was er al in 1945, maar op de kerncentrale was het nog wachten tot 1957. Kerncentrales worden vaak misbruikt om kernwapens te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld in India het geval was. Andere landen waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Wit-Rusland en Iran willen ook kerncentrales opbouwen. Zo wordt er door de kerncentrales 250 000 kilo plutonium aangemaakt als bijproduct bij het opwekken van kernenergie en nog eens 250 000 kilo wordt doelbewust gemaakt voor militaire doeleinden. Met al dit plutonium kunnen er theoretisch gezien 50 000 kernbommen gemaakt worden. Er liggen in Kleine Brogel in België ook 20 atoombommen, deze worden gemoderniseerd tot meer doelgerichte bommen. Als wij deze moderniseren kunnen we de afbouw van de kernwapens ook niet aan Rusland opleggen. Hiervoor is ook de F-35 nodig deze kost tussen de 5 en 6 miljard euro voor een kleine vloot. Dat wil De Crem kopen in een periode van besparingen en waar gaat men op besparen? Op onze sociale zekerheid.

Hierna was het aan Alain de Halleux, hij heeft al films/documentaires gemaakt over Fukushima en kernenergie. De informatie die men krijgt van de Japanse overheid is fout en er is geen persvrijheid. Verspreid je toch informatie dan moet je naar de gevangenis. De clou van zijn verhaal is dat men er bij de atoomenergie blijft en niet wil kijken naar alternatieve energie door een mindere winst. 

Na een tweede muzikaal intermezzo was het de beurt aan Eloi Glorieux. Hij vertelde dat ingenieurs steeds zeiden dat het Westerse type van kernreactor niet kan ontploffen. Niets is minder waar want er zijn er al 3 ontploft in Fukushima. Tihange en Doel zijn al 39 jaar oud, maar deze mochten maar 30 jaar oud worden. Tihange 1 mag zelfs 10 jaar langer openblijven! GDF Suez Electrabel zegt dat ze veilig zijn, maar aanvaarden geen verantwoordelijkheid. Wat ze wel aanvaarden is de winst. De boodschap hier is: neen aan kernenergie en ja aan hernieuwbare energie voor iedereen. 

De voorlaatste spreker kwam na het derde muzikaal intermezzo, dit was Siegfried Faust. Hij sprak in het Duits, dit werd dan vertaald naar het Frans. Hij had het over de kerncentrales in Duitsland, hier zijn 3 reactoren, 2 kleine en 1 hoge temperatuur reactor. Deze laatste wordt te warm en is dus gevaarlijk. Toch wordt deze onaangepaste technologie verkocht aan China.

De laatste spreker van de dag was Michel Van Hoorne van LEF. Hij had het over de gevolgen die Fukushima had. De kanker bij de kinderen is er gestegen met een factor 100. Al was een beschrijving van de gevolgen overbodig. We wisten al genoeg door de situatie van Nagasaki en Hiroshima. Tihange en Doel moeten volgens hem weg doordat deze ook in dichtbewoonde gebieden gevestigd zijn. Alternatieve energie komt moeilijker op gang omdat deze minder winst opbrengen dan kern- en steenkoolenergie. Initiatieven zoals wind- en zonne-energie zijn druppels op een hete plaat en hebben niet veel impact op de macht van de dominante energiebronnen. Energie mag niet bij de privé verzeilen omdat deze enkel winst nastreven, het moet dus een staatsapparaat worden. 

Bij deze betoging waren allerhande organisaties aanwezig zoals onder andere Groen, Vega, LSP, Ecolo, LCR, Attac, Les Amis de la Terre, Comac, Greenpeace, Friends of the Earth Europe, Parti Humaniste, Humanistische Partij, Jeunes Anticapitalistes, SAP, LEF en natuurlijk Vrede vzw. 

Er waren ongeveer 500 mensen aanwezig, een aantal dat wel wat hoger mocht, gezien het maatschappelijk belang van de actie.

StopDoelTihangeVrede


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.