Image
Vakbondsactie op 23 september
Foto's: LEF
Vakbondsactie op 23 september
Actieverslag
1 minuut

 Op 23 september ging er in Brussel op het Muntplein een waarschuwende vakbondsactie door van de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB. Vrede vzw was ook aanwezig en steunde deze met de treffende slagzin: “investeer in mensen niet in wapens”.

Deze betoging ging over de drastische besparingsactie die de regering gaat lanceren, een heuse aanval op de sociale verworvenheden, koopkracht en openbare diensten. De Vlaamse regering Bourgeois wil acht miljard besparen. Ze willen onder andere het aantal ambtenaren verminderen, de cultuursector zou privé sponsores moeten zoeken, de kinderopvang zou duurder worden, het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs moet omhoog.

Op het federaal niveau wil men zelfs 17,3 miljard besparen. Hiervoor moeten er een paar verworvenheden aan geloven. Bijvoorbeeld de index, het vervroegd pensioen (pas vanaf 62 jaar), budgetten voor gezondheidszorg en de culturele sector moeten eraan geloven, opleggen van minimumdienst in gevangenissen, spoorwegen en luchthavens, verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen, BTW verhoging etc. Om al dit tegen te gaan hebben we iedereen nodig ook mensen die niet bij een vakbond aangesloten zijn, er is nood aan gebundelde krachten. Zo kunnen we de mensen informeren en mobiliseren en zo onze sociale zekerheid verdedigen.

Op de actie waren er 7 à 9000 vakbondsmensen en sympathisanten aanwezig. In de herfst zijn er nog meer actieplannen op til.

Meer informatie (alsook verdere berichtgeving) is te vinden op: http://www.abvv.be/web/guest/news-nl/-/article/2652390/;jsessionid=qC6ETJb3oEB9pG3OaSLip6b&p_l_id=10187

http://www.acv-online.be/#

http://www.aclvb.be/home/

Foto's met dank aan het LEF

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.