Image
banner speak out loud
Video: 60 jaar poppenkast. Geen nieuwe kernwapens in België!
Video
1 minuut

In 1963 werden er VS-kernbommen in België gestationeerd. De toenmalige Belgische regering sloot in het geheim een akkoord met de federale regering van de Verenigde Staten. Het parlement van België was niet op de hoogte van dat akkoord en werd bewust in het ongewisse gelaten. Al zestig jaar lang heerst er een taboe rond deze massavernietigingswapens in België en wordt elk publiek debat afgewend. De Belgische regering is als het ware een nucleaire marionet van de Verenigde Staten.

Net zoals toen deze massavernietigingswapens voor het eerst in België ontplooid kwamen te liggen, worden deze volgend jaar in alle geheimzinnigheid vervangen door nieuwe, meer inzetbare kernbommen. 

Nu de dreiging die uitgaat van nucleaire wapens nog nooit zo hoog is geweest, is de komst van nieuwe kernbommen ronduit gevaarlijk. Het is duidelijk dat nucleaire wapens geen bescherming bieden tegen de hedendaagse bedreigingen en dat ze alleen maar de vrede en stabiliteit in een wurggreep houden. 

Op 21 oktober organiseert de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een conferentie om nucleaire wapens terug op de politieke agenda te zetten. Tijdens deze conferentie werken we ook een nationale actie uit die zal plaatsvinden op 21 april aan de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.