Image
Vrede, een kwestie van militairen?
Beeld: Vredesconferentie
Vrede, een kwestie van militairen?
2 minuten

Dit weekend op 15 november vindt de vredesconferentie plaats te Brussel. De conferentie gaat van start om 13u en stopt om 18u. De toegang kost u slechts 5 euro. Indien u student, werkloos of gepensioneerd bent, dan betaalt u 3 euro. Deze boeiende conferentie is te volgen op de Oude Graanmarkt 5 te Brussel. Iedereen is welkom!

Twintig jaar geleden gaf het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) het debat over internationale veiligheid een nieuwe impuls met de publicatie van het rapport over ‘menselijke veiligheid’. Het opent met een duidelijk standpunt: “de wereld zal pas vrede kennen als het dagelijkse leven van de mensen veilig is”. Wapens zijn geen antwoord op de bestaansonzekerheid van mensen en de ecologische gevaren waarmee onze planeet te maken krijgt. Desondanks spendeert de wereld vandaag recordbedragen aan militaire uitgaven, terwijl het aantal mensen dat in armoede leeft, honger heeft, met behandelbare ziektes kampt of geen toegang heeft tot zuiver water onaanvaardbaar hoog blijft. Toch blijft het pleidooien regenen om weer meer en beter te investeren in defensie, terwijl ontwikkelingssamenwerking de laatste jaren moest inleveren.

Is oorlog een noodzakelijk kwaad? Hebben we nood aan militaire bondgenootschappen en een sterk leger of moeten we veel meer nadruk leggen op zaken als diplomatie, menselijke behoeften of het aanpakken van de wapenhandel?

Programma

Conferentie met vertaling FR/NL

13u – Welkom: Samuel Legros (CNAPD)

13u30 – Inleiding: Oorlog en propaganda door Anne Morelli (prof historicus Université Libre Bruxelles)

Aansluitend – ludiek intermezzo: “We hebben kernwapens en gevechtsvliegtuigen nodig om ons te verdedigen”

14u10 - Paneldiscussie 1: “De grote veiligheidsuitdagingen van de 21ste eeuw. Wat doen we er aan?”

Met: Barbara Delcourt (prof politieke wetenschappen, Université Libre Bruxelles) en Dries Lesage (prof aan het Ghent Institute for International Studies, Universiteit Gent). Moderator: Georges Spriet (Vrede vzw)

15u20 – Pauze

15u40 – intermezzo: video met interviews politieke personaliteiten over de gevechtsvliegtuigen

16u – Paneldiscussie 2: “Is er nog een toekomst voor het Belgische leger?”

Met: Alexander Mattelaer (Assistent-directeur van het Instituut voor Europese Studies VUB) , Sam Biesemans (Europees Bureau voor Gewetensbezwaren), Ludo De Brabander (Vrede vzw), Patrick Descy (CGSP/ACOD – Defensie). Moderator: Claudine Polet (CSOTAN)

17u30 – Slotwoord: Annemarie Gielen (Pax Christi Vlaanderen)

17u45 – receptie

Organisatie van: CNAPD, CSOTAN, intal, LEF, Masereelfonds, Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw

Wil u zich voorbereiden op de discussies? Lees dan zeker ons verkiezingsmemorandum:

http://www.vrede.be/rss-feed/1427-verkiezingsmemorandum-vrede-vzw


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.