Image
Vrede op het Festival van de Gelijkheid
Foto: Simon Danneels
Vrede op het Festival van de Gelijkheid
Actieverslag
2 minuten

Van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 december vond in de Vooruit in Gent het Festival van de Gelijkheid plaats. Het festival was een initiatief van Curieus. Er waren debatten, lezingen, festivalbabbels, een tentoonstelling en nog veel meer. Aangezien er heel wat mooi volk was uitgenodigd en dankzij het gevarieerde programma was de editie een enorm succes.

De Vrede-stand

Op vrijdag was ook Vrede vzw aanwezig. Er was een stand voorzien en in de Traveller Corner Backstay kruiste Ludo De Brabander in debat de degens met Alexander Mattelaer.
Er werden heel wat handtekeningen verzameld voor de petitie tegen de gevechtsvliegtuigen. De non-believers werden van een woordje uitleg voorzien en werden uitgenodigd voor het debat met Ludo De Brabander.

‘Heeft het leger een toekomst?’- debat

Het debat ging tussen Ludo De Brabander van vzw Vrede en Alexander Mattelaer, de directeur van het instituut voor Europese Studies aan de VUB. Dit interessante duel gebeurde onder het goedkeurend oog van Gie Goris, de hoofdredacteur van MO*.
Om te beginnen kregen ze elk 10 minuten om hun standpunten uit de doeken te doen. De Brabander had het concreet over de geplande aankoop van de nieuwe F-35 toestellen van de Belgische overheid en het exuberante kostenplaatje hiervan. Verder benadrukte hij de negatieve effecten van eerdere militaire interventies die op fiasco’s zijn uitgedraaid. Mattelaer probeerde op de noodzaak van de gevechtsvliegtuigen te duiden en wees er op dat België zijn afspraken binnen de NAVO en de EU moest nakomen. Ook had hij het over de kerntaak van Defensie, die volgens hem moet gaan om het bezweren van (mogelijke) dreigingen.
Heeft het leger een toekomst? Als het van Vrede afhangt is dit zo beperkt mogelijk en zou de internationale rol vooral gaan over humanitaire hulp en het begeleiden van ontwapeningsprocessen of het leger als een interpositiemacht na een vredesakkoord. Voor Mattelaer en minister van Defensie Vandeput kan het budget voor defensie niet groot genoeg zijn.

De visie van het leger en het dossier van de gevechtsvliegtuigen kan u vinden in ons dossier

Foto111215Festivalvdgelijkheid


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.