Image
Webinar: New military technologies – What about drones?
Webinar: New military technologies – What about drones?
Webinar
2 minuten

Drones worden sinds de laatste jaren steeds vaker gebruikt voor oorlogsvoering op afstand. Deze veranderen de oorlogsvoering drastisch, dit zie je vandaag de dag in Jemen, Somalië en het conflict in Nagorno-Karabach. Helaas ontbreken nog steeds internationale normen en standaarden voor het gebruik van drones.

Naar aanleiding van de aankoop van 4 SkyGuardian-drones door België en de mogelijkheid om deze te bewapenen, organiseerden Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw en PAX Nederland een panelgesprek.

Sprekers waren: Maaike Verbruggen, doctoraal onderzoeker aan de VUB gespecialiseerd in opkomende militaire technologieën en innovatie; Geert De Decker, stafchef van de Luchtcomponent van de Belgische defensie; Lode Lauwaert, professor in psychologie en ethiek aan KU Leuven gespecialiseerd in technologie en artificiële intelligentie en Yannick Quéau, de directeur van GRIP (Groupe de recherche sur la paix et la sécurité). Het panelgesprek werd gemodereerd door Merel Selleslach van Pax Christi Vlaanderen.

Ze gingen in op de uitdagingen en risico’s waarmee België te maken kan hebben bij het inzetten van nieuwe technologieën zoals drones. Naar aanleiding van de aankoop is een debat om de ethische, politieke en juridische dimensies van drones te onderzoeken hard nodig, waar we met deze webinar een aanzet tot willen doen.

Het debat kan je hier herbekijken. De voertaal is Engels.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.