Image
actie dienstweigeraars

Actie aan Europese Raad (Foto: Ludo De Brabander)

Vredesactivisten vragen bescherming voor dienstweigeraars
Actieverslag
2 minuten

Vredesactivisten van Vrede vzw, Pax Christi, Quakers Gent, Agir pour la Paix, DFV, en EBCO voerden vandaag actie aan de ambassades van Rusland en Oekraïne in Brussel. Vervolgens trokken ze naar de Europese Raad. Ze willen dat de Russische en Oekraïense regeringen een eind maken aan de vervolging van dienstweigeraars en hun recht op gewetensbezwaar erkennen. Ze vragen de Europese Unie dat er werk wordt gemaakt van de bescherming en asiel voor deserteurs en gewetensbezwaarden.

Op 16 februari stemde het Europees parlement een resolutie die eist dat "de lidstaten bescherming bieden en asiel verlenen aan Russen en Wit-Russen die worden vervolgd omdat zij zich uitspreken of protesteren tegen de oorlog, alsmede aan Russische en Wit-Russische deserteurs en gewetensbezwaarden”. Maar tot vandaag is het wachten op die bescherming en worden gewetensbezwaarden, dienstweigeraars en deserteurs door Europa aan hun lot overgelaten.

Verschillende Europese organisaties sloegen de handen in elkaar om mannen die gevlucht zijn te helpen. Naast het geven van juridisch advies startten zij ook een ‘ObjectWar’-petitie. Bijna 50.000 Europeanen tekenden een oproep om asiel te verlenen aan gewetensbezwaarden en deserteurs.

De activisten overhandigden een brief aan de Russische en Oekraïense ambassade. Ze vroegen ook een onderhoud met Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, om erop aan te dringen het recht op gewetensbezwaar dringend te respecteren en bescherming te verlenen aan oorlogsweigeraars. Op elke locatie werden getuigenissen van Russische en Oekraïense activisten voorgelezen.

Het Europees Bureau voor Gewetensbezwaren (EBCO) publiceerde zopas een nieuwe rapport over de situatie van dienstweigeraars in Europa.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.