Wereldconferentie over de humanitaire impact van kernwapens
3 minuten

PERSBERICHT 5 maart 2013 Oslo, Noorwegen

In Oslo, Noorwegen vond begin maart een historische wereldconferentie plaats over de humanitaire impact van kernwapens. De conferentie bereidt de weg voor nieuwe initiatieven die moeten leiden tot een wereldwijd kernwapenverbod.

De conferentie werd besloten met de aankondiging van een opvolgconferentie in Mexico. Een brede waaier van landen en organisaties kwamen overeen dat de wereldwijde humanitaire consequenties van nucleaire explosies hét vertrekpunt vormen voor dringende actie om kernwapens te verbieden en te vernietigen.

130 landen en verschillende VN-agentschappen – waaronder het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP), de VN-noodhulporganisatie (OCHA) en de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR)- alsook de het Internationale Rode Kruis en de Rode Halve Maan en ICAN presenteerden hun bevindingen inzake de ecologische, ontwikkeling- en gezondheidsconsequenties van een nucleaire explosie. Zij concludeerden dat er geen doeltreffend internationaal actieplan toereikend kan zijn om te reageren op een dergelijke gebeurtenis. Eens doordrongen van de feiten en bewijzen, erkenden vele landen de gedeelde verantwoordelijkheid om in actie te treden om toevallig of intentioneel gebruik van dergelijke massavernietigingswapens te voorkomen.

De aankondiging dat Mexico gastland wil zijn voor de volgende conferentie voorziet in een nieuw platform om de humanitaire argumenten te consolideren en om alle landen in een constructieve dialoog te betrekken die kernwapens buiten de wet moeten stellen en vernietigen.

Volgens Dr Rebecca Johnson (ICAN) werd het tijdens de conferentie via de projecties van mogelijke klimaatsverstoring en hongersnood duidelijk dat gelijk welk gebruik van kernwapens zou resulteren in een massaal lijden, zowel in niet-kernwapenstaten als in kernwapenstaten. De wereldwijde impact brengt met zich mee dat het de verantwoordelijkheid – en het recht is – van iedereen om acties te ondernemen die dit moeten voorkomen. De vijf erkende kernwapenstaten (VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China) hebben de gelegenheid gemist om hierover in dialoog te treden op deze conferentie, maar het weerhoudt de andere landen er niet van om verder te gaan. Sterker nog, Mexico's beslissing om gastland te zijn voor de volgende conferentie toont de wil van niet-kernwapenstaten om een belangrijke rol te spelen.

Thomas Nash (ICAN) stelt dat de conferentie een nieuwe start vormt om de kernwapens af te schaffen. Het is de eerste keer dat staten samen gekomen zijn om de humanitaire impact van kernwapens te onderzoeken. 130 landen hebben gekozen om de verschrikking van deze wapens bloot te leggen en realiseren zich dat ze niet machteloos hoeven te zijn, maar dat ze de verantwoordelijkheid kunnen en moeten nemen om het wereldwijd kernwapenverbod eindelijk te realiseren.

De conferentie toont volgens Dr Bob Mtonga (lid van ICAN en arts) dat de landen die kernwapens afzweren en regionale kernwapenvrije zone's oprichtten zoals Afrika en Latijns-Amerika voorzien in het morele leiderschap dat nodig is om door te gaan met internationale inspanningen die de wereld moeten bevrijden van kernwapens en de wereldwijde gezondheidsramp te voorkomen die zij kunnen veroorzaken.

Meer lezen?

Opiniestuk van Desmond Tutu

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/mar/04/nuclear-weapons-must-be-eradicated 

Videoboodschap van de middenveldorganisaties

http://www.youtube.com/watch?v=V7t6BmRzDS0&feature=youtu.be

ICAN

De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens bestaat uit een wereldwijde coalitie die de mensen wereldwijd wil mobiliseren om hun regeringen te inspireren, overtuigen en onder druk zetten om onderhandelingen te beginnen inzake een kernwapenverbod. ICAN heeft 300 partnerorganisaties in 70 landen en werd opgericht in 2007.

Details available at: http://www.icanw.org

Bronnen:

Voor informatie over de impact van kernwapens:

• Unspeakable Suffering (2013)

Download at: http://www.icanw.org/resources/publications

• Banning Nuclear Weapons (2013)

Download at: http://www.article36.org/cat2-nuclear-weapons/banning-nuclear-weapons-2/

• Catastrophic Humanitarian Harm (2012)

Download at: http://www.icanw.org/resources/publications

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.