Actieverslag
Jesse De Troyer
Printvriendelijke versie
ICAN Action Academy 11-14 sept 2014 in Berlijn
Foto: ICAN Action Academy

ICAN Action Academy 11-14 sept 2014 in Berlijn

September 2014 blies een frisse wind door de wereldwijde anti-kernwapenbeweging. Van donderdag 11 tot zondag de 14e vond in Berlijn de allereerste ICAN Action Academy plaats.

De International Campaign to Abolish Nucleair Weapons, waarvan Vrede vzw partner is, inviteerde onder leiding van de Duitse afdeling per land enkele ervaren en startende activisten vanuit heel Europa. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud zakten af om de koppen bij elkaar te steken rond het bannen van kernwapens.

De deelnemers konden dagelijks een aantal uiteenlopende workshops volgen waarbinnen allerhande thema's of vaardigheden werden aangeraakt. Of het nu een informatieve initiatie over nucleaire wapens was of gedetailleerd brainstormen over lobbywerk, de sessies brachten allemaal wel iets interessant aan om de jonge enthousiastelingen te ondersteunen in hun strijd. Tussen de workshops in passeerde een resem aan sprekers de revue.

Eén boodschap kwam duidelijk terug: "Een verdrag voor een nucleaire ban zit er onvermijdelijk aan te komen, dit met of zonder de kernmachten.".

De aanstaande conferentie hieromtrent in Wenen (6-9 december 2014) wekt weer nieuwe hoop op. ICAN zal voorafgaand bovendien een civiel forum organiseren waar iedereen welkom is.

In een notendop: De academie bracht nationale delegaties samen om de krachten te bundelen. Bovendien werd per land specifiek overlegd en gepland. Een doel was om de Europese maar zeker ook de nationale coherentie in de hand te werken en inspiratie op te doen. De 120 jongelingen keerden terug huiswaarts met versterkte vaardigheden en motivatie om verder te strijden voor een wereld waar de massavernietigingswapens tot het verleden behoren.

steun ons

© 2020 vrede vzw - website by