Image
Solidariteitsfietstocht Hart boven Hard
Foto's: Geertje Franssen
Solidariteitsfietstocht Hart boven Hard
Actieverslag
4 minuten

'De grootste staking in 30 jaar' of 'De grootste gemeenschappelijke vakbondsactie ooit'. Aan superlatieven geen gebrek! Maandag 15 december 2014 zal in elk geval onder een klinkende noemer de geschiedenisboeken ingaan. Overal in het land legden zowel arbeiders als bedienden van zo goed als alle sectoren collectief het werk neer.

De grootte van de staking illustreren we het best met een traditioneel Belgisch meetinstrument, file. Op een normale werkdag is er in totaal rond de 250 km file op de Belgische wegen tijdens de ochtendspits. Het openbaar vervoer draait dan ook op volle toeren. Op maandag 15 december reed er geen enkele trein, tram noch bus en was er in totaal z'n 7 km file. Als we de bevoorradingswagens voor de stakingspiketten buiten beschouwing laten, waren er dus opvallend weinig mensen op weg naar hun werk. Een duidelijk bewijs van een geslaagde stakingsactie!

 













Uit solidariteit voor de stakers organiseerde het burgerinitiatief 'Hart boven Hard' in het hele land acties. In Gent werd er een fietstocht langs de stakingspiketten georganiseerd. Wie dapper genoeg was om de koude te trotseren verzamelde tegen 10u 's ochtends aan de Vooruit. Al snel werd duidelijk dat de lage temperaturen niet veel mensen tegenhielden om de stakers een hart onder de riem te steken. Meer dan 900 fietsers vertrokken aan de Vooruit op een warme, hartelijke fietstocht. Daartussen zaten ook twee leden van Vrede vzw en een geëngageerde vrijwilliger. Ze hadden net als velen hun  winterhandschoenen meegenomen maar waren (net als velen) jammer genoeg een extra paar kousen vergeten. Naast de succesvolle stakingsactie waren koude voeten een populair gespreksonderwerp. 

Ver moesten we niet fietsen want de eerste halte was het Woodrow Wilsonplein, beter bekend als 't Zuid. Daar werden er enkele opzwepende speeches gegeven om de menigte klaar te stomen voor een dag van sociaal verzet. Vanuit 't Zuid vertrokken we naar het piket aan de Ghelamco arena. Door kleine straatjes baande de bende fietsers zich, soms moeizaam, een weg naar het stadium. De grote wegen werden door de politie tijdelijk afgezet om ongevallen te vermijden. De fietsers werden door de stakers getrakteerd op applaus en sporadisch gejuich. Na een ererondje te hebben afgerond op het rond punt aan de arena vertrokken we samen naar het Ledebergplein waar het piket van Groep Intro (WEP+) was opgetrokken. Omwille van problemen in de buurt van Gent Dampoort werd de geplande fietsroute licht gewijzigd. Het piket van vzw Jong op de Antwerpsesteenweg werd daardoor overgeslaan.

 

 










Via de ring reden we verder om uiteindelijk via de Muidebrug richting Meulestedebrug te rijden. Dat was het verste punt van de tocht, nu nog teruggeraken. Doordat we in de andere richting reden scheen de felle winterzon nu recht in ons gezicht. Al die fietsers op de baan naast het water in het krachtige zonlicht zorgde voor een schilderachtig tafereel. Er werd dan ook menig foto getrokken.

Terwijl we de torens van het Rabot voorbijreden werden we warm onthaald door het piket van Samenlevingsopbouw en vzw Rasco. Door het strakke tijdschema van de organisatie konden we niet anders dan verder rijden richting Coupure. Van daar reden we in rechte lijn naar de eindhalte, de Vooruit. Wie zijn fiets nog ergens kon parkeren kon terecht in het café van de Vooruit voor een hapje en een drankje. De Vooruit had zijn kaart speciaal aangepast voor de Hart boven Hard actie. De pintjes en croque-monsieurs werden nu aan nog democratischere prijzen verkocht! Er was ook een podium voorzien waar artiesten en sociale organisaties hun ding konden doen.

We kunnen concluderen dat het een geslaagde actie was. Meer dan 900 mensen die bereid waren de koude te overwinnen om de stakers een hart onder de riem te steken, bewijzen dat. Er waren ook opvallend veel kinderen die hun extra dagje weekend opofferden voor de goede zaak. Afgezien van de onvermijdelijke technische problemen als een platte band en afgezien van een aantal jongeren in verdacht dure jassen die knalbommetjes tussen de fietsers smeten, verliep de fietstocht zonder incidenten.

 

 

 









Klik hier om de AVS reportage over de fietstocht te bekijken


Met dank aan Geertje Franssen voor de foto's!

In totaal haalden we samen met de vrijwilligers in het weekend van 14 en 15 december rond de 500 handtekeningen op voor de petitie tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. We gaan de goede richting uit, maar kunnen alle hulp gebruiken! We streven naar 50 000 handtekeningen. Als je ons wil steunen kan je altijd online de petitie tekenen. Je kan ook het petitieformulier downloaden en afprinten. Zo kan je zelf rondgaan in je buurt, bij je vrienden of rond de kersttafel! Hieronder vind je de link naar de online petitie en naar het petitieformulier. 

Klik hier om de online petitie te tekenen

Klik hier voor het petitieformulier (pdf) 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.