Image
Wapenhandel: een business zoals alle andere?
Wapenhandel: een business zoals alle andere?
Artikel
3 minuten

Het onderzoekscentrum GRIP legt de complexiteit van de wapenhandel bloot in het stripverhaal 'Wapenhandel: een business zoals alle andere?'.

GRIP is een onafhankelijk onderzoekscentrum dat in Brussel gevestigd is en conflicten en de manieren om ze te beëindigen bestudeert. Al 40 jaar analyseren, ontcijferen, informeren en adviseren zij in de hoop dat besluitvormers eens zullen luisteren. GRIP heeft in december 2019 een stripverhaal uitgebracht dat de kernvragen rond wapenhandel op een eenvoudige manier tracht te beantwoorden.

De wapenhandel wordt vaak gezien als louche figuren in steegjes, die via koffertjes geld overmaken aan gemaskerde heren die later in hun geblindeerde auto stappen. Dit bestaat, maar het blijft eerder marginaal. Wapenhandel is voor het grootste deel een legale markt, zo heb je om de twee jaar Eurosatory, een internationale vakbeurs voor defensie en veiligheid in Parijs. In principe is het gelijkaardig aan een autosalon: kilometers rode loper, honderden stands, breed lachende hostessen, meertalige verkopers. Het enige verschil zijn de tentoongestelde wapens, er zijn er in alle soorten en maten en voor elke portemonnee. Daarnaast zijn er ook illegale praktijken, zoals de zwarte markt.

De relatief onbekende sector, waar enorme sommen geld in omloop zijn en waar een cultuur van geheimhouding heerst, roept veel vragen op. Het is namelijk zo dat de wapens die hier geproduceerd worden, mensen aan de andere kant van de wereld doden. Zo wordt beschreven in het stripverhaal dat een officiële bron heeft bevestigd dat vele Franse militaire goederen die door Ryad en Abu Dhabi gekocht worden, worden ingezet in de oorlog in Jemen, waar momenteel de grootste humanitaire crisis heerst. Vernietiging van duizenden scholen, ziekenhuizen en huizen, 100 000 erkende doden en 14 miljoen Jemenieten die lijden aan hongersnood. De kans is groot dat de militaire goederen die afkomstig zijn uit Frankrijk gebruikt worden in illegale aanvallen tegen burgers, scholen, ziekenhuizen en woonwijken.

Dit gebeurt ondanks de internationale rechtsregels. In sommige gevallen vindt de uitvoer naar risicolanden plaats met volledige kennis van zaken. Er zijn in de praktijk dan ook vaak tegenstrijdigheden tussen de bescherming van economische belangen en de eerbiediging van de mensenrechten, tussen de internationale verplichtingen en de realiteit.

Het verhaal wordt verteld door een onderzoeker van GRIP, Jean-Claude Van Duyck. Het wordt ingeleid door Jean-Claude die een lezing organiseert over wapenhandel, op basis van de door het publiek gestelde vragen biedt hij op een eenvoudige manier antwoorden over de internationale wapenhandel. Aan de hand van de illustraties van Tomasz wordt dit op een leerrijke, eenvoudige manier overgebracht waardoor het stripverhaal geschikt is voor elke doelgroep.

Word lid van Vrede vzw en ontvang de strip 'Wapenhandel: een business zoals alle andere?' als welkomstgeschenk. Meer info: https://vrede.be/lid.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.