Image
vredesvlag

Kantoor van Vrede vzw op 21 september 2023.

21 september: Internationale Dag van de Vrede
Persbericht
2 minuten

127 Belgische steden en gemeenten willen dat ons land “afziet van nieuwe kernbommen op ons grondgebied en dat de federale regering een actieve rol speelt in het internationaal nucleair ontwapeningsregime”. Om deze boodschap kracht bij te zetten hangen ze op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, een vredesvlag uit.

Er zijn nog steeds ongeveer 12.500 kernwapens in de wereld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet. De huidige geopolitieke spanningen resulteren bovendien in een nooit geziene nucleaire dreiging. Volgens wetenschappers van 'Bulletin of the Atomic Scientists' is de nucleaire dreiging nog nooit zo hoog geweest. Daarom plaatsten ze de wijzers van de 'Doomsday Clock' dit jaar op 90 seconden voor twaalf. In deze context is het des te belangrijker om een standpunt in te nemen voor kernontwapening. 

Ondanks het feit dat kernwapens ondertussen al meer dan twee jaar illegaal zijn onder het internationaal recht - het TPNW trad op 22 januari 2021 in werking - geven kernwapenstaten nog steeds miljarden uit aan de vernieuwing en uitbreiding van hun nucleaire arsenalen. Volgens de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Nucleaire Wapens (ICAN - laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede in 2017) spendeerden de negen kernwapenstaten in 2022 een recordbedrag van maar liefst 82,9 miljard dollar aan het onderhoud en de modernisering van hun nucleaire wapens. Dat is 2,5 miljard dollar meer dan het jaar voordien.

Ook in de Belgische luchtmachtbasis van Kleine-Brogel liggen er in NAVO-verband nog altijd een 20-tal kernbommen die in de periode 2023-2024 geüpdatet worden in het kader van het huidige moderniseringsprogramma van het VS-arsenaal. De huidige B61-kernbommen worden vervangen door meer wendbare en inzetbare B61-12-bommen, zonder dat er in ons land enig parlementair of publiek debat aan gewijd werd. 

Nochtans nam de huidige federale regering een duidelijk engagement voor nucleaire ontwapening op in haar regeerakkoord. Zo zou de regering een proactieve rol willen spelen in het internationaal nucleair ontwapeningsregime en het TPNW willen evalueren. Van beide beloftes kwam nog niets in huis.

Door het hijsen van de vredesvlag op 21 september sturen 127 Belgische gemeenten en steden een duidelijk signaal naar de regering om werk te maken van de beloftes in het regeerakkoord en om af te zien van de nieuwe VS-kernbommen die op weg zijn naar ons land. 

Alle deelnemende gemeenten en info, vind je op de campagnewebsite.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.