Image
HIroshimaNagasaki
Hiroshima-Nagasaki herdenking
Actieverslag
3 minuten

Zoals elk jaar werd op zondag 7 augustus 2022 de herdenking van de nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki georganiseerd door het Vredesoverleg Gent.

Op zaterdag 6 augustus was het exact 77 jaar geleden dat een Amerikaanse kernbom Hiroshima compleet van de kaart veegde. Drie dagen later onderging Nagasaki hetzelfde lot. Vijf jaar na deze gruwelijke gebeurtenissen stond het dodental in totaal op 340.000 mensen -het overgrote deel daarvan burgers. Net zoals in andere steden in België en de rest van de wereld, werd er in Gent stilgestaan bij deze menselijke tragedie. 

De jaarlijkse herdenking vond plaats in de Sint-Niklaaskerk waar de Mauthausen-trilogie van Mikis Theodorakis gebracht werd door Tina Reynaert (piano) en Ria Cabus (zang). Vera Rummens verzorgde de gedichten van Staf Rummens uit zijn bundel 'Drijfriem' (1963). Een indrukwekkende, maar voornamelijk ontroerende vertoning ter nagedachtenis van de honderdduizenden doden! Het zette aan tot nadenken. 

Voor het tweede deel van de herdenking, verzamelden we ons op de Korenlei. De sfeer was feeëriek en zeer bijzonder voor zij die de herdenking voor het eerst meemaakten. Veel toevallige passanten aan de Graslei en Sint-Michielsbrug hielden halt om te kijken hoe een vijftigtal mensen 77 gekleurde lampionnen te water lieten ter nagedachtenis van de slachtoffers van de nucleaire aanval in 1945. Dit gebeurde onder aangrijpende muzikale begeleiding vanop het water door celliste Eline Duerinck, en sopranen Anna Pardo Canedo en Kyoko Ishida.  

We herdachten niet enkel de duizenden mensen die het leven lieten na de nucleaire aanval van 1945, maar maakten ook de link met vandaag de dag. Er werd onder meer opgeroepen om de 20-tal VS-kernwapens die al decennia op Belgische bodem liggen, eindelijk te verwijderen. Aan de Korenlei spraken Sofie Bracke (de Gentse schepen van Economie, Handel en Sport en waarnemend burgemeester) en Arthur Sanders van Vrede VZW de aanwezigen toe.

Sofie Bracke had het over het toegenomen nucleair gevaar in de context van het huidige conflict in Oekraïne, en de onverholen dreiging van de Russische president Poetin met deze massavernietigingswapens. “We moeten van deze wapens af!”, stelde ze. Arthur Sanders van Vrede VZW ging hier verder op in en hekelde voornamelijk de lippendienst die de huidige regering (net zoals de voorgaande) bewijst aan nucleaire ontwapening, terwijl ze in werkelijkheid weinig onderneemt om er effectief een nieuwe impuls aan te geven - zoals “de Belgische weigerachtigheid om het VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens te ondertekenen”. 

Dit historische verdrag trad vorig jaar in werking en verbiedt uitdrukkelijk de ontwikkeling, het testen, de productie, de opslag, het stationeren, het transfereren, het gebruik en het dreigen met het gebruik van kernwapens. Geen enkele kernwapenstaat, noch NAVO-lidstaat sloot zich er tot dusver bij aan. De meerderheid van de bevolking van NAVO-lidstaat België is volgens een peiling nochtans voorstander van de ondertekening van het Verbodsverdrag. 

Het is van cruciaal belang om de gebeurtenissen in Hiroshima en Nagasaki te blijven herdenken, niet in het minst om de eis kracht bij te zetten dat nucleaire ontwapening dringend terug op de politieke agenda geplaatst moet worden.

Bekijk het videoverslag van de herdenking hier. Onderaan deze pagina vind je een tweede videoverslag door Gent in Beeld.

Help mee te voorkomen dat deze gruwel ooit nog plaatsvindt, en fiets mee tegen kernwapens op 2 oktober tijdens de ‘Bikes not Bombs'-actie in Brussel.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.