Image
herdenking

Foto: Jean Marie Versijp

Fotoverslag Hiroshima-Nagasaki herdenking
Actieverslag
1 minuut

Op 6 augustus herdacht het Vredesoverleg Gent de kernaanval aan het eind van Wereldoorlog Twee op Hiroshima en Nagasaki. Het is inmiddels 78 jaar geleden dat deze twee Japanse steden volledig van de kaart werden geveegd door twee VS-atoombommen.

Toch zitten we vandaag nog altijd opgescheept met deze massavernietigingswapens die een bedreiging vormen voor mens en planeet. Zeker in deze tijd van verhoogde nucleaire dreiging in de context van de oorlog in Oekraïne is het absoluut noodzakelijk om te tonen dat er dringend werk moet worden gemaakt van wereldwijde kernontwapening. Te beginnen met het verwijderen van de VS-kernwapens die gestationeerd zijn op Belgische bodem!

De herdenking in Gent startte op zondagavond 6 augustus in de Sint-Niklaaskerk met een concert van de sopraan Kyoko Ishida en poëzie. Vervolgens begaven we ons naar de Korenlei voor een concert vanop het water door celliste Eline Duerinck en sopraan Anna Pardo Canedo, gevolgd door korte toespraken van vertegenwoordigers van Vrede vzw en Stad Gent. De avond eindigde met de tewaterlating van kleurrijke lampionnen ter herdenking van alle slachtoffers van kernwapens. 

Foto's door Jean Marie Versijp.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.