Image
70 jaar Hiroshima/Nagasaki herdacht in Gent
Foto's: David Knockaert, Steven Henrickx en Frederik Sadones
70 jaar Hiroshima/Nagasaki herdacht in Gent
Artikel
5 minuten

Vredesoverleg Gent neemt al méér dan 10 jaar het initiatief om de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken in Gent. We doen dit om de slachtoffers te herdenken, maar ook omdat we willen dat dit nooit meer gebeurt! En dat kan enkel in een kernwapenvrije wereld.
De herdenkingen op zich zullen niet voldoende zijn om deze ultieme doelstelling te realiseren, maar we hopen op deze manier wel het publiek te informeren en onze politici te engageren. Daarnaast zullen parlementaire initiatieven en harde acties noodzakelijk blijven om het beleid van onze regering te veranderen. Kernwapens vormen een machtsmiddel dat niet graag uit handen gegeven wordt. We nodigen iedereen uit om zijn steentje bij te dragen, want de vredesbeweging alleen is niet in staat om de kernwapenproblematiek op te oplossen. Maar we staan duidelijk niet alleen met onze eisen...

Concert in de Sint-Niklaaskerk en lampionnen op het water

Ruim 200 personen woonden het concert van het Gentse koor 2de Adem bij in de Sint-Niklaaskerk om 21u. Onder leiding van dirigent Maarten Van Inghelghem brachten ze een programma dat in het teken stond van het gebruik van massavernietigingswapens tijdens WOI en het atoombombardement op Nagasaki. Stijn Hanssens zorgde voor de orgelpartijen, en speciaal voor het herdenkingsconcert kwam de Japanse sopraansolo Kyoko Ishida uit Japan.
Daarna kwamen om 22u aan de Gras- en Korenlei en op de Sint-Michielsbrug meer dan 600 mensen bijeen om te kijken naar de tewaterlating van 70 brandende lampionnen op de Leie in de Gentse binnestad. Ze konden er ook luisteren naar de muziek van harpiste Lakhsmi, naar de woordvoerder van het Gentse Vredesoverleg en de vertegenwoordiger van het Gentse stadsbestuur.

België: kernwapenvrije wereld of kernwapenstaat?

Pieter Teirlinck nam het beleid van de Belgische regering fors op de korrel. Enerzijds ondertekende België 45 jaar geleden het non-proliferatieverdrag waarbij België beloofde geen kernwapens te bemachtigen, anderzijds zijn we de facto een kernwapenstraat want al meer dan een halve eeuw liggen er kernbommen op ons grondgebied. Vandaag de dag liggen er nog steeds 20 B-61 kernbommen in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Tegen 2020 worden ze gemoderniseerd, maar België tekende hier geen bezwaren tegen aan.
Ondertussen wil de Belgische regering nieuwe gevechtsvliegtuigen aankopen, waarbij de optie om kernwapens te vervoeren helemaal niet uitgesloten wordt. En last but not least, onze Belgische regering weigert om het internationale intiatief te steunen -de zogenaamde 'Humanitaire Belofte'- waarbij alle landen zouden beginnen met onderhandelen over een finaal kernwapenverbod. En dat in weerwil van de wens van ondertussen al meer dan 110 landen én het eigen Belgisch regeerakkoord waarin duidelijk gesteld wordt dat België 'alle internationale initiatieven' zou steunen.
Het is hoog tijd dat de Belgische regering klaarheid schept. "Is de Belgische regering nog voor een kernwapenvrije wereld, of voeren we een actief kernwapenbeleid?" (De integrale tekst vindt u hier).

Stad Gent is actief lid van 'Mayors for Peace'

Plaatsvervangend burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) vertegenwoordigde het Gentse stadsbestuur. Hij vertelde het verhaal van Sasaki Sadako, één van de bekendste slachtoffers van de atoomaanvallen: ze was toen 2 jaar, overleefde de vuurzee en groeide op tot een jonge sterke atlete die aan hardlopen deed. Op haar elfde werd ze plots onwel tijdens een training. Bleek dat ze leukemie had, als gevolg van de blootstelling aan de straling van de atoombom. Ze maakte samen met haar klasgenootjes 1000 papieren kraanvogels, omdat ze dan een wens zou mogen uitspreken. Het mocht echter niet baten, het meisje stierf niet veel later.
Mathias De Clercq had het ook over het tergend langzame proces van de kernontwapening en het lidmaatschap van de stad Gent van het internationale netwerk 'Mayors for Peace', een wereldwijd netwerk dat streeft naar een kernwapenvrije wereld.

Gent is al sinds 1997 als één van de eerste steden in België lid van dit netwerk, opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki in 1982.

Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik om reclame te maken voor de campagne '4PEACE', een activiteitenreeks die georganiseerd wordt door het Gentse Vredeshuis naar aanleiding van haar 20-jarig bestaan. Dit is de website van '4PEACE'. (De integrale tekst van Eerste schepen Mathias De Clercq vindt u hier).

Brief aan de premier met onze eis: België moet 'Humanitaire Belofte' onderschrijven!

Na de inhoudelijke toespraken werden de aanwezige gemeenteraadsleden en het publiek uitgenodigd om een brief aan de Eerste Minister Charles Michel en naar de Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders te ondertekenen.

Een 150-tal mensen ondertekenden die avond de brief waaronder Gentse gemeenteraadsleden van verschillende politieke partijen (Open-VLD, Spa, Groen! en CD&V). De brief kan u hier downloaden en zelf ook opsturen naar onze premier. Laat ons zeker iets weten als u een antwoord ontvangt!

Slachtoffers kernwapens herdenken

De avond werd afgerond met een ingetogen plechtigheid waarbij 70 lantaarnlichtjes te water werden gelaten, een voor elk jaar sinds het gebruik van kernwapens op de twee Japanse steden. Daarmee werden de kwartmiljoen slachtoffers van de bombardementen herdacht, onder begeleiding van de muziek van de harpiste Lakhsmi. Alle aanwezigen werden uitgenodigd om te helpen de lampionnen te water te laten.
Dank aan de vrijwilligers, kamerkoor De 2de Adem, Lakshmi, Viadagio vzw, de talrijke aanwezigen en de financiële steun van de Stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen om deze avond mogelijk te maken.

Volgende activiteiten in Gent in september

in het kader van Peace in - Ghent - in Peace worden in Gent in september tal van andere activiteiten georganiseerd: ontmoeting met een hibakusha, vrede haiku-tentoonstelling, haiku-colloquium met Herman Van Rompuy, grootste vredesvlag ter wereld aan de voormalige Belgacomtoren, 'Ode aan de Vreugde' van Beethoven aan de Korenlei, ... Alle activiteiten zijn gratis en u bent meer dan welkom. Alle info vindt u hier.

 

In de media:

Reportage AVS

Verslag en fotoreportage Nieuwsblad / De Gentenaar

- Verslag en fotoreportage in De Wereld Morgen

Artikel in De Morgen naar aanleiding van 70 jaar Hiroshima/Nagasaki

- artikel en foto's op blog '2 jou'

- radio Centraal Antwerpen

Foto's van David Knockaert, Steven Henrickx en Frederik Sadones


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.