Image
Don't nuke the climate

Actievoerders voor het ministerie van Energie tegen de nuclearisering van onze energie onder Engie (foto: Ludo De Brabander)

Actie aan het ministerie van Energie: "Don't nuke the climate!"
Actieverslag
3 minuten

Goed 30 actievoerders hielden een symbolische actie voor het kabinet van de minister van Energie om te protesteren tegen de deal die de regering sloot met Engie over de verlengde opening van twee kerncentrales. Vrede vzw maakt deel uit van de actiegroep 'don't nuke the climate' omwille van de band tussen kernenergie en atoomwapens. De meeste kernwapenstaten ontwikkelden via de know how en de technologische toepassingen van kernenergie hun kernwapenprogramma's. Kerncentrales zijn ook gevaarlijke doelwitten in tijden van oorlog of voor aanslagen. Hierna het gezamenlijk persbericht en een fotoverslag

Maandag 16 oktober hielden meerdere organisaties van de koepel 'Don’t nuke the climate' een symbolische actie aan het kabinet van de Minister van Energie. Aanleidingen zijn de deal afgesloten tussen de Regering en Engie, en de openbare raadpleging rond de verlenging van Doel 4 en Tihange 3. “Dit is echter een schijnbevraging, want risico’s zijn systematisch gebagatelliseerd. Er worden geen alternatieven uitgewerkt. En de deal bemoeilijkt de overgang naar een echte energietransitie”, stelde Almut Bonhage van Bond Beter Leefmilieu (BBL).

Vertegenwoordigers van verschillende organisaties droegen spandoeken en vlaggen om hun ongenoegen te uiten over de geplande verlenging van de twee kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Ze overhandigden een brief aan een vertegenwoordiger van het kabinet en de minister van energie Tinne Van der Straeten, waarin ze een aantal grieven uiteenzetten, en een gesprek met de minister vragen. 

Volgens de actievoerders blijft het Belgisch energiebeleid vastklampen aan oude recepten die hun inefficiëntie al bewezen hebben: “Na maanden van onderhandelingen achter gesloten deuren tussen Engie en regeringsvertegenwoordigers, riskeert België zich voor de zoveelste maal vast te rijden. Een hernieuwbaar energiebeleid dreigt voor de zoveelste keer zwaar gehypothekeerd te worden door het krampachtig vastklampen aan oude, onbetrouwbare en voorbijgestreefde kerncentrales”, bevestigde Jan Vande Putte van Greenpeace België.

Volgens Almut Bonhage van BBL is het ongehoord dat de bevolking niet directer geconsulteerd is over zo’n ingrijpende beslissing: “De publieke consultatie rond de mogelijke verlenging van twee kernreactoren is niet bekend gemaakt onder het brede publiek, en was gebaseerd op onvolledige info. Het milieueffectenrapport bagatelliseerde zelfs de veiligheidsrisico’s, en onderzocht geen alternatieven. En nu blijkt uit de deal met Engie dat de burger blijft zitten met grote financiële risico’s? Dit strookt niet.”

Marc Alexander van de 11 maart beweging en van het samenwerkingsverband 'Don’t nuke the climate' vervolgde: “Alleen een goede mix van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie is de snelste en meest effectieve manier om broeikasgassen terug te dringen en zelfs om te keren. Het IPCC is al tien jaar duidelijk hierover. Daar hoort ook aanvullende hernieuwbare energie bij die flexibel inzetbaar is en bovendien in staat is om netto broeikasgassen vast te leggen. Kernenergie vertraagt de strijd tegen de klimaatcrisis, is te duur en te complex en hindert de snelle groei van hernieuwbare energie. Bovendien zadelt het ons op met onbeheersbare milieuproblemen, zoals kernafval en het risico op een kernongeval.

Ludo De Brabander van Vrede vzw wees op de bijkomstige veiligheidsrisico's door de stijgende oorlogsdreiging: “Kernenergie en kernwapens zijn altijd erg met elkaar verbonden geweest. De huidige situatie met de oorlog in Oekraïne toont aan hoe gevaarlijk oorlog is voor kerncentrales. Die zijn niet ontworpen om moderne oorlogswapens te weerstaan. En een kernramp dreigt ook als de kerncentrale door een oorlog zonder koeling valt.”

Foto's van Ludo De Brabander en Marie Jeanne Vanmol.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.