Image
presidentsverkiezingen Frankrijk

Kiosk in april 2017, Frankrijk; Foto: Hadrian; Shutterstock.com

Alweer Le Pen - Macron
Artikel
3 minuten

Het wordt dus alweer een duel tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Een heruitgave van het duel van 2017, al staat Le Pen er nu wel beter voor. Maar met zijn afgetekende voorsprong in de eerste ronde, maakt Macron veel kans om in het Elysée te kunnen blijven.

Macron wint de eerste ronde met voorsprong, 28,5%, voor Marine Le Pen, 23,6%. Jean-Luc Mélenchon van La Francer insoumise haalt 20,3%. De rest van links, 5 kandidaten, zitten allemaal onder de drempel van de 5%. (Voorlopige uitslagen). Onder de 5% worden de kosten niet terugbetaald.

Macron vertrekt met een betekenisvolle voorsprong naar de tweede ronde.

De tweede ronde? Macron vertrekt met een betekenisvolle voorsprong, zodat Le Pen meer in te halen heeft. Nu is de vraag wie van de twee het meest weerstand oproept. Macron, de president van de rijken, staat heel laag aangeschreven bij links. Veel kiezers van Melenchon maar ook van Jadot, zegden in peilingen niet voor hem te willen stemmen, liever niet gaan of blanco. Geen “republikeinse reflex” dus, geen cordon sanitaire.

Maar Le Pen wekt ondanks haar “softe campagne” ook veel weerstand op, zij blijft het imago (en programma) van uiterst rechts hebben. Macron staat er toch wel iets beter voor. Al zal hij volgens economist Thomas Piketty wel “een sociaal gebaar” moeten stellen om kiezers over de drempel te krijgen.

Vernederd

De sinistere uiterst rechtse Eric Zemmour had gerekend op ‘le vote vital’, maar is slechts goed voor 7%, ver onder zijn verwachtingen. Het is desalniettemin nog een pak meer dan de 4,8% van Valérie Pécresse, de kandidate van de rechtse Les Républicains (LR). Zij had er aanvankelijk op gerekend om in de tweede ronde te geraken, maar veel van haar potentiële kiezers herkenden zich in Macron.

LR was tot voor kort een van de twee grote machtspartijen, samen met de PS. De kandidate van de PS, Anne Hidalgo, blijft steken op een zeer vernederende 2%. Het betekent dat de kandidaten van de twee traditionele machtspartijen samen minder dan 7% halen. Een serieuze aardschok.

De kandidaten van de twee oude machtspartijen halen samen minder dan 7% - een serieuze aardschok.

Ook voor het groene EELV is het een grote ontgoocheling: Yannick Jadot raakt niet verder dan 4,4%, minder dan wat Noël Mamère 20 jaar geleden haalde, 5,25%.

De communist Fabien Rousel heeft met zijn campagne bewezen dat de communistische PCF nog bestaat. Met 2,7% doet hij het beter dan de laatste deelname van de PCF, 1,9 % in 2007. Met zijn stemmen erbij en die van de twee trotskistische kandidaten, Philippe Potou (0,8%) en Nathalie Artaud (0,7%), had Mélenchon mogelijk de tweede ronde gehaald – de twee vorige keren steunde de PCF Mélenchon.

Restafval

Bij zowel de PS als LR dreigt nu een felle interne strijd om met de restafval een nieuw project uit te werken. Hidalgo nam daarvoor o.a. ex-president François Hollande en Martine Aubry, burgemeester van Rijsel, onder de arm. Maar als van die kringen een nieuw project moet komen, ziet het er beroerd uit.

Pécresse heeft in haar campagne uiterst rechts achterna gelopen, wat blijkbaar veel kiezers heeft weggejaagd. Bij LR bestaan sterke stromingen om in te gaan op de voorstellen van Zemmour en Marion Maréchal (het nichtje van Marine Le Pen) voor een grote unie van rechts, rond uiterst rechtse thema’s.

Een flink deel van LR zit al bij Macron en de kans is groot dat anderen nu zullen volgen. Zodat de Macronie meer dan ooit dé grote rechtse verzameling wordt, aangevuld met een pak sociaaldemocraten die nooit graten zag in een neoliberaal beleid.

Dit artikel verscheen ook op Uitpers.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.