Image
Betoging tegen kernenergie in Antwerpen
Foto's: Vrede vzw
Betoging tegen kernenergie in Antwerpen
Actieverslag
2 minuten

Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag werd er in Antwerpen op 12 maart 2016 een betoging georganiseerd voor de sluiting van doel en de investering in hernieuwbare energie. Een goede 800 mensen daagden op voor een dodenmars door het centrum van Antwerpen waarbij de nucleaire sector symbolisch ten grave gedragen werd.

Er waren ook flink wat buitenlandse delegaties, o.a. uit onze buurlanden Duitsland en Nederland. Deze mensen hadden geen goed oog op de veiligheid van onze verouderde kerncentrales. En bij een grootschalige kernramp à la Fukushima of Tsjernobyl wordt het duidelijk dat de gevolgen niet beperkt blijven tot de landsgrenzen. 

Vrede riep mee op voor de betoging, volgens ons zijn kernenergie en kernwapens immers onlosmakelijk verbonden. Een civiele toepassing van kernenergie gebeurde pas jaren nadat het militaire kernwapenprogramma ontwikkeld werd. En we wisten al dat kernbommen een doelwit vormen voor terroristen, maar begin februari verscheen ook het nieuws dat een videotape gevonden werd bij verdachten van betrokkenheid bij de aanslag van Parijs. Een videotape waaruit blijkt dat de directeur van het Studiecentrum Kernenergie in Mol geobserveerd werd. We herhalen hier voor de volledigheid ook nog een keer dat België in het verlden een zeer grote rol gespeekld heeft in de ontwikkeling van de meeste kernwapenprogramma's. Het materiaal voor de eerste kernbommen van de VS die ook ingezet werden in Japan in 1945 waren gemaakt met urnaium dat in de toenmalige Belgische kolonie Congo opgegraven werd in opdracht van het toenmalige Union Minière (nu Umicore). Dit verhaal kan u volledig en gratis lezen in het schitterende boek 'België en de bom' van Luc Barbé.  

Vrede riep de mensen op om deel te nemen aan de nationale betoging tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen op 24 april in Brussel en haalde ook handtekeningen op tegen de aankoop van die nieuwe gevechtsvliegtuigen die kernbommen moeten kunnen vervoeren. Enkele sfeerbeelden van de mars vindt u hieronder.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.