Volgens het Russisch ministerie van Defensie werden al 2 keer hypersonische wapens ingezet in Oekraïne door het Russisch leger.
Op zaterdag 19 maart zou een Russisch MiG-31 gevechtsvliegtuig een Kh-47M2 ‘Kinzhal’ hypersonische raket afgevuurd hebben. Een Russische video werd vrijgegeven waarop de inslag van het wapen te zien zou zijn. Op zondag 20 maart zou opnieuw een Kinzhal afgevuurd zijn op een Oekraïens doelwit.
Amerikaanse regeringsbronnen zouden deze berichten bevestigen. Maar een onafhankelijke nieuwssite betwijfelt echter, na analyse van het beeldmateriaal en de vergelijking met recente satellietbeelden, of de Russische video van 19 maart wel degelijk de inslag van een Kinzhal raket betreft.
President Poetin pakte in een speech in 2018 uit met dit "onoverwinnelijk" wapen, en in een Russische luchtvaartshow in de zomer van 2019 werd het publiekelijk gedemonstreerd. Er vlogen toen MiG-31K jachtvliegtuigen geladen met Kinzhal-raketten tijdens de show.
Deze vanuit de lucht afgevuurde, hypersonische, wendbare raketten zouden tot Mach 10 (1 Mach is de snelheid van het geluid of 1236 km/uur) kunnen vliegen en een reikwijdte hebben van om en bij de 1000 km. Het ontwerp van de Kinzhal-raket zou gebaseerd zijn op dat van de grond-gelanceerde ballistische Iskander-raket, het Russische raketsysteem dat door de VS aangevoerd werd als de reden om uit het INF-verdrag te stappen in 2019. De Iskander-raket zou naar verluidt een reikwijdte hebben van meer dan 500 km en het INF-verdrag verbood de VS en Rusland om nucleaire en conventionele raketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer te produceren.
De hypersonische Kinzhal raket kan een conventionele maar ook een nucleaire lading dragen.
De Kinzhal kan een conventionele maar ook een nucleaire lading dragen. En dat is onrustwekkend want dit zorgt voor grote verwarring bij diegene die aangevallen wordt: betreft het een aanval met conventionele wapens of met kernwapens? Zeker in een confrontatie tussen 2 kernwapenmachten (Rusland en NAVO) is dit een super riskant spel, dat de zaken nodeloos kan doen escaleren. In de nucleaire doctrines houdt men immers kernwapens klaar om in het geval van een 'gepercipieerde nucleaire aanval' onmiddellijk een nucleaire tegenaanval te kunnen lanceren. De gevolgen van zo’n nucleaire uitwisseling zijn catastrofaal. Het ontplooien van 'dual capable'-wapens (zowel conventioneel als nucleair) en de onzekerheid die ze met zich meebrengen is dus geen goed idee.
Begin februari 2022 arriveerden verschillende Russische MIG’s geladen met Kinzal raketten in de Russische enclave Kaliningrad dat aan de Baltische kust ligt, ingeklemd tussen Polen en Litouwen. De meeste Europese hoofdsteden liggen binnen het bereik van dit (potentieel nucleair) geladen hypersonisch wapen.
Het nucleaire opbod van Rusland lijkt dus al bezig van voor Rusland Oekraïne binnenviel. Vlak voor de inval dreigde Poetin (24 februari) met consequenties “die nog nooit gezien zijn in de geschiedenis” voor iedereen die de Russische plannen zouden dwarsbomen. Enkele dagen later (27 februari) kondigde hij aan dat Rusland de strategische (nucleaire) troepen in een hogere paraatheid brengt.
Wit-Rusland keurde op 28 februari in een referendum goed dat het land afstand doet van haar kernwapenvrije status. “Als kernwapens getransfereerd worden naar Polen of Litouwen, dan vraag ik Poetin om de kernwapens terug te brengen die we zonder voorwaarden opgegeven hebben”, zo verzocht de Wit-Russische president Lukashenka aan Moskou. Als Rusland effectief kernwapens zou leveren aan Wit-Rusland, zou dat een einde maken aan het monopolie dat de VS al decennia heeft op vooruitgeschoven kernwapens in andere landen, waaronder België.
De wereld heeft dringend nood aan nieuwe wapenbeheersings-verdragen.
Voor wie er nog aan twijfelt: er is maar één oplossing om vanonder de nucleaire dreiging te komen. De wereld heeft nood aan nieuwe wapenbeheersingsverdragen en het ultieme doel blijft de volledige afschaffing van kernwapens!
Zal België op z’n minst een officiële vertegenwoordiger sturen als waarnemer bij de officiële conferentie in Wenen van de partijen van het VN-verbod inzake kernwapens? Op deze conferentie, die doorgaat van 21 tot 23 juni, zullen alle landen die het VN-verbod ondertekenden voor de eerste keer samenkomen.
Maak werk van nieuwe verbodsverdragen! De wereld heeft geen nood aan hypersonische wapens, laat staan een nieuwe hypersonische wapenwedloop. Rusland is het eerste land dat de wapens inzet, maar is lang niet het enige land dat bezig is met de ontwikkeling ervan. China heeft ook al hypersonische wapens in zijn operationele troepen, en de VS is heel hard bezig met de ontwikkeling ervan.
Klik hier voor meer achtergrond en informatie over de hypersonische wapenwedloop.