Image
Demonstreren is een recht. Het leven van Palestijnse demonstranten moet worden beschermd
Foto: Abdallah Aljamal, Palestine Chronicle
Demonstreren is een recht. Het leven van Palestijnse demonstranten moet worden beschermd
Opinie
3 minuten

De afgelopen weken werden minstens 39 Palestijnen gedood door Israël. Het Midden-Oosten Platform, dat 15 Belgische middenveldorganisaties verenigt, roept België en de Europese Unie op om dringende maatregelen te nemen om Palestijnse burgers te beschermen.

Op vrijdag 27 april vinden voor de vijfde vrijdag op rij protesten plaats in Gaza. De afgelopen weken werden minstens 39 Palestijnen gedood door Israël. Het Midden-Oosten Platform, dat 15 Belgische middenveldorganisaties verenigt (*), roept België en de Europese Unie op om dringende maatregelen te nemen om Palestijnse burgers te beschermen en om een einde te maken aan de dramatische humanitaire situatie in Gaza.

Sinds 30 maart 2018 roepen twintig organisaties van het Palestijnse maatschappelijk middenveld op tot zes weken van demonstraties langs de grens met Israël. Deze protesten duren tot 15 mei 2018, de 70ste verjaardag van de Nakba ('catastrofe' in het Arabisch). Met deze mobilisatie willen de demonstranten twee zaken aankaarten: het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en de catastrofale levensomstandigheden van de bevolking in Gaza, die het gevolg is van de illegale Israëlische blokkade en de herhaalde militaire aanvallen sinds 2006.

Het Israëlische leger reageerde door met scherp te schieten op vreedzame demonstranten. Sinds 30 maart werden 39 Palestijnen gedood, waaronder twee journalisten. Daarnaast raakten 5.511 Palestijnen gewond. Ziekenhuizen in de Gazastrook, die al langer met een groot tekort aan brandstof en medicatie kampen omwille van de illegale blokkade, riepen de noodtoestand uit. Door de vele slachtoffers kan de gezondheidssector in Gaza, die al jarenlang kreunt onder de blokkade, de extra toestroom van patiënten niet meer aan. Bovendien leidt het type kogels dat door het Israëlische leger wordt gebruikt tot een toename van het aantal noodgedwongen amputaties.

De Europese Unie riep Israël meermaals op om het dodelijk geweld tegen ongewapende demonstranten te stoppen. Verschillende experts van de Verenigde Naties en de aanklager van het Internationaal Strafhof hebben Israël er tevens aan herinnerd dat dergelijke daden zelfs gelijkgesteld kunnen worden aan oorlogsmisdaden. Allen hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de feiten, een verzoek dat tot dusver door Israël is afgewezen.

In tegenstelling tot de Europese Unie heeft België zich nog niet duidelijk uitgesproken over de demonstraties in Gaza. Het Midden-Oosten Platform roept de federale regering daarom op om een ondubbelzinnig standpunt in te nemen over het gebruik van dodelijk geweld tegen ongewapende burgers, en om een onafhankelijk onderzoek naar de feiten te vragen.

"Het leven van Palestijnse demonstranten moet worden beschermd," stelt het Midden-Oostenplatform. "Het is noodzakelijk dat België en de EU meer druk uitoefenen op Israël om het recht op vrije meningsuiting van de Palestijnen te respecteren en een einde te maken aan de illegale blokkade van de Gazastrook. We vragen een onafhankelijk onderzoek en dringende maatregelen om de humanitaire crisis en de on-ontwikkeling van Gaza te beëindigen."


Iets fout of onduidelijk gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.