Diego Garcia spil bij oorlog tegen Iran
Artikel
4 minuten

De nieuwste Nuclear Posture Review van de VS zet in op de niet-verspreiding van het kernwapen. De bedreiging voor het non-proliferatieregime schuilt volgens het Pentagon bij nucleair terrorisme en bij twee staten, Iran en Noord-Korea, die zich niet houden aan hun NPT-verplichtingen. 

Tijdens de Nuclear Security Summit van 12 en 13 april 2010 zat Iran op de schopstoel. Elke gelegenheid wordt te baat genomen om het Iraans gevaar aan te klagen. Een en ander wordt duidelijk in gereedheid gebracht voor een eventuele aanval. Het lijkt allemaal verdomd veel op een eerder gebruikt scenario.

Volgens de Herald Scotland worden honderden Amerikaanse bunker busters bommen, die in staat zijn om zich in de grond te boren alvorens te ontploffen, overgevlogen vanuit Californië naar Diego Garcia in de Indische Oceaan, met het oog op een geplande aanval tegen Iran. Met Diego Garcia hebben de Amerikanen een belangrijke militair steunpunt om in het Midden-Oosten en aan de oostkust van Afrika te kunnen opereren. Het eiland is Brits grondgebied maar wordt aan de VS verpacht, die het gebruiken als militaire basis volgens het Brits-Amerikaanse akkoord van 1971. Door dat akkoord werden 2000 eilandbewoners uitgewezen naar de Seychellen en het eiland Mauritius. In 2007 rapporteerde de krant Sunday Herald (de zondag-editie van de Herald Scotland) dat er loodsen gebouwd werden om Amerikaanse bommenwerpers en bunker buster bommen in onder te brengen.

De krant stelt dat de regering Obama in januari 2010 een contract tekende voor het transport van tien containers bovenvermelde bommen met als bestemming de Amerikaanse basis op het vernoemd Brits eiland. Volgens de leveringsdocumenten van de US Navy bestaat de lading uit 387 'Blu'-bommen, die bedoeld zijn om bunkers diep onder de grond te vernietigen. De details over het transportcontract stonden op de website voor internationale aanbesteding van de US Navy te lezen. Een transportonderneming uit Florida, de Superior Marine Service, kreeg de opdracht toegewezen voor een bedrag van 699.500 dollar om duizenden wapens te transporteren van Concord in Californië naar het eiland Diego Garcia. Belangrijk om weten is dat de zending 195 telegeleide en intelligente Blu-110 en 192 Blu-117, die ieder een ton wegen, omvat. Ian Davis van de nieuwe denktank Independant NATO Watch, meent dat het transport van deze wapens een belangrijk bijkomende en zorgwekkende ontwikkeling vormt. Bijgevolg is het van belang dat de VS klaarheid scheppen over het stockeren van deze wapens en is het aan het Britse Foreign Office om de nodige opheldering te brengen over haar positie wat het gebruik van het eiland Diego Garcia betreft ingeval van een aanval op Iran.

Experts zijn de mening toegedaan dat deze wapens en bommen in gereedheid gebracht worden met het oog op een aanval op de nucleaire installaties van Iran. Al geruime tijd is er een polemiek aan de gang over dergelijke aanvalsplannen in geval de diplomatieke druk en het sanctiebeleid er niet in zouden slagen om Iran te overtuigen zijn nucleair programma op te geven. Volgens het NPT verdrag heeft ieder land het recht om een nucleair programma te ontwikkelen, zolang het de bepalingen van het NPT respecteert en het uitsluitend dient voor civiele en economische doelstellingen.

Dan Plesch, directeur van het Centre for Internationale Studies and Diplomacy van de Londense universiteit, is van oordeel dat de VS zich actief voorbereiden op de vernietiging van Iran. Hoewel deze informatie niet bevestigd werd, zijn er nieuwe aanwijzingen dat men druk bezig is om de militaire basis in Diego Garcia uit te breiden tot een efficiënte uitvalbasis voor de mogelijke aanval op Iran. Volgens Dan Plesch, zijn deze Amerikaanse bommenwerpers in staat om 10.000 doelwitten in Iran in enkele uren te vernietigen.

De plannen werden uitgewerkt door de militairen, maar het zal uiteindelijk president Obama zijn die de eindbeslissing moet nemen. De Verenigde Staten geven geen enkele informatie over de omvang van de eventuele beslissingen 'hoe Iran tot de orde te roepen'. De Verenigde Staten hebben een beleid waarbij het integraal gebruik van hun militaire macht is opgenomen in hun globale strategie om de Amerikaanse doelstellingen in de regio door te drukken. Een militaire aanval behoort duidelijk tot de realistische scenario's.

Voor Alan Mackinnon, voorzitter van het Schotse CND (Campagin for Nuclear Disarmament), zijn de berichten over deze bewapeningsopbouw zeer onrustwekkend. Voor hem is het duidelijk dat de Amerikaanse administratie de oorlog tegen Iran aan het voorbereiden is. De recente uitlatingen van Hillary Clinton tijdens haar rondreis in verschillende landen laten hierover geen twijfel bestaan. Dat alles doet ons denken aan de retoriek die in 2003 gebruikt werd in voorbereiding van de oorlog tegen Irak. Voor de luchtaanvallen tijdens de Golf oorlogen en de Irak oorlog 1991 en 2003, was Diego Garcia een belangrijke uitvalbasis.

Antoine Uytterhaeghe


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.