Image
Humanitaire ramp in Jemen met westerse steun
Foto: Almigdad Mojalli/VOA
Humanitaire ramp in Jemen met westerse steun
Artikel
3 minuten

De oorlog in Jemen duurt nu al 18 maanden. Na een periode van relatieve rust, is het geweld de jongste weken weer aangewakkerd.

Onder leiding van Saudi-Arabië worden door het Westen geleverde bommen gedropt op burgerdoelen in hun oorlog met de Houthi’s. Balans: 10.000 doden en miljoenen vluchtelingen die niet tot in Europa geraken omdat ze over vijandig Saudisch of Eritrees gebied moeten. Zo blijft de humanitaire catastrofe grotendeels onzichtbaar.

Met de steun van de VS, GB en Frankrijk handhaven de Saudi's ook een maritieme blokkade waardoor de medische bevoorrading zwaar wordt belemmerd.

Oorlogsmisdaden blijven onbestraft: moedwillig bombarderen van ziekenhuizen en zogenaamde 'double tap'-luchtaanvallen (het doelwit een tweede maal bombarderen waardoor ook veel hulpverleners het leven laten), kinderen die gedood worden door niet-ontplofte clustermunitie. De Saudi's hebben de noordelijke stad Saada tot militair gebied uitgeroepen. Wegen zijn vernietigd en worden eveneens gebombardeerd waardoor mensen als ratten in de val zitten.

Vooral Groot-Brittannië wordt met de vinger gewezen omdat het de wapenleveringen sterk opdreef ter waarde van 3 miljard Britse pond in 2015!

Zowel de NAVO als de EU beweren dat we een militaire capaciteit nodig hebben met een stevige industriële basis, niet alleen om ons te verdedigen, maar ook om stabiliteit te genereren in een ‘instabiele’ periferie en daarbuiten. Maar de regeringen van beide instellingen leveren probleemloos vergunningen af voor landen in oorlog. Saudi-Arabië is na de VS de belangrijkste klant van Europese wapenleveringen. In februari van dit jaar stemde het Europees parlement een resolutie voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië. Vooral Groot-Brittannië wordt met de vinger gewezen omdat het de wapenleveringen sterk opdreef ter waarde van 3 miljard Britse pond in 2015! Vorige maand keurde de Amerikaanse regering nog een wapenlevering met 130 tanks goed ter waarde van 1 miljard dollar.

De Britten verhinderden in de VN-mensenrechtenraad een Nederlands voorstel voor een onderzoek naar mensenrechtenschendingen. Maandenlang beweerde de Britse regering dat eigen onderzoek geen aanwijzingen voor mensenrechtenschendingen opleverde, ondanks de talloze rapporten van mensenrechtenorganisaties en de VN, tot ze uiteindelijk moest toegeven dat er nooit een dergelijk onderzoek is uitgevoerd.

Samen met de VS zorgen ze niet alleen voor diplomatieke, maar ook voor militaire steun op het terrein. Volgens de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, zijn Amerikaanse, Britse adviseurs en andere buitenlandse adviseurs aanwezig in de commando en controle centra: “zij kennen de lijst met doelwitten, en hebben een idee van wat we doen en niet doen”.

Hoewel de Saudische coalitie verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de mensenrechtenschendingen gaan ook de Houthi-rebellen niet vrijuit. Zij worden er van beschuldigd om burgers als menselijk schild in te zetten, kindsoldaten te rekruteren, huizen en ziekenhuizen te vernietigen en disproportioneel geweld te gebruiken.

De Houthi’s krijgen de steun van oud president Ali Abdullah Saleh – nochtans een voormalige tegenstander – en troepen die hem loyaal zijn gebleven. Saleh werd verdreven en in 2012 opgevolgd door zijn vice-president Abd Rabbuh Mansour Hadi. Die geraakte in het nauw – en werd zelfs even gevangengenomen – door een opmars van Houthi’s afkomstig uit het noorden van het land. Hun Zaida-religie is verwant aan het sjiisme. Zaida-imams regeerden de noordelijke regio tot aan de republikeinse staatsgreep van 1962 die een einde maakte aan de monarchie. De Saudi’s en de betrokken westerse landen steunen de nieuwe president Hadi en zien in de Houthi-opmars een zoveelste poging van de uitbreiding van de invloed van het sjiitische Iran, dat de Houthi’s steunt.

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op een ooggetuigenverslag in Middle East Eye


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.