Image
Irak, 2003 - 2013, Niet in onze naam!
Beeld: Justice 4 Iraq
Irak, 2003 - 2013, Niet in onze naam!
Artikel
3 minuten

10 jaar geleden, op 19 maart 2003, vielen VS-troepen Irak binnen zonder officiële oorlogsverklaring en onder valse voorwendsels. Hun doel was de vernietiging van de fictieve massavernietigingswapens van de Iraakse president Saddam Hoessein. In naam van de mensenrechten zou de VS en zijn coalitie welwillenden de Iraakse bevolking bevrijden van Hoesseins dictatoriale regime. Wat volgde was een bloedige oorlog en een langdurige bezetting van de soevereine staat Irak.

Officieel kwam de bezetting tot een einde in december 2011, maar er zijn nog steeds honderden Amerikaanse soldaten en private veiligheidsagenten in het land. Aan alle ministeries en veiligheidsdiensten blijven Amerikaanse raadgevers verbonden en de VS-ambassade in Bagdad is groter dan Vaticaanstad.

10 jaar na de begindatum heeft de militaire interventie in Irak tot de grootste humanitaire ramp uit de naoorlogse geschiedenis geleid. De media verzuimen ons degelijk over de huidige situatie te informeren. Wist U bijvoorbeeld dat tussen de Amerikaanse inval in maart 2003 en maart 2013 meer dan 1,5 miljoen Irakezen werden gedood. Voor het einde van 2006 had 40% van de Iraakse middenklasse het land ontvlucht. In totaal vluchtten 2,7 miljoen Irakezen naar het buitenland en nog eens 2,5 miljoen zijn in eigen land ontheemd. 83% van de interne vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Irak telt ook het grootste aantal vermiste personen ter wereld: mee dan 1 miljoen. De Iraakse minderheden staan op de rand van de uitroeiing omdat zij worden geconfronteerd met ongekende niveaus van geweld. Tussen 2005 en 2008 werden iedere dag tussen de 50 en de 180 lichamen gedumpt in de straten van de Iraakse hoofdstad Bagdag. De meeste van deze lijken vertoonden sporen van weerzinwekkende martelingen. De doodseskaders verantwoordelijk voor deze moorden werden opgeleid, getraind, bewapend en ingezet door de Amerikaanse bezetters. 84% van de Iraakse instellingen voor hoger onderwijs zijn in brand gestoken, geplunderd of vernietigd en meer dan 400 Iraakse professoren werden doelgericht vermoord.

De Irakese hoofdstad is een van de minst leefbare steden ter wereld geworden. Dat is te wijten aan de volledige vernietiging van Iraakse waterzuiveringsinstallaties, fabrieken, scholen, ziekenhuizen, musea en energiecentrales door het VS-leger. Verarmd uranium en andere vervuilende stoffen gerelateerd aan de wapens die ingezet werden door Amerika hebben een sterke stijging van het aantal genetische afwijkingen en kankers veroorzaakt in het land. De kindersterfte is met 150% toegenomen sinds 1990, toen de VN-sancties voor het eerst werden opgelegd. Er zijn ongeveer 5 miljoen weeskinderen van wie één of beide ouders overleden zijn. Meer dan een half miljoen van deze weeskinderen leeft op straat. Er zijn 3 miljoen weduwen in Irak waarvan 76% geen pensioen ontvangt en 55% ontheemd is sinds 2003. De rechten van de vrouw werden volledig teruggeschroefd. 53% van de stedelingen leeft vandaag in krottenwijken, in vergelijking met 20% voor de invasie van 2003. Ondertussen werd Irak omgetoverd tot een vrije markt paradijs. Voormalige Iraaks activa werden voor 100% eigendom van buitenlandse investeerders die het recht hebben om alle winsten naar het buitenland te versluizen. Het land kreunt onder een massale corruptie. De oorlog in Irak was mede verantwoordelijk voor de wereldwijde economische crisis en kostte in totaal meer dan 3.000 miljard dollar aan de Amerikaanse belastingbetalers, dat is 720 miljoen dollar per dag! Op 19 maart 2013 organiseert het BRussells Tribunal samen met het Kaaitheater en o.a. Vrede vzw, een panelgesprek rond 10 jaar Irak met de Iraakse schrijfster Haifa Zangana en de voormalige Speciale VN-gezant voor Irak, Hans Von Sponeck. Het gesprek wordt gevolgd door de uitreiking van de 'Resistance & Solidarity'-prijs, een muzikaal intermezzo door Abdulrazol en een receptie.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.