Israël een staat van doodseskaders
Israël een staat van doodseskaders
Artikel
3 minuten

Sinds het aantreden van de regering van nationale eenheid onder leiding van premier Ariel Sharon wordt elke poging om tot een vreedzame, politieke oplossing van het Palestijns-Israëlisch conflict aan flarden geschoten.

Sinds het aantreden van de regering van nationale eenheid onder leiding van premier Ariel Sharon wordt elke poging om tot een vreedzame, politieke oplossing van het Palestijns-Israëlisch conflict aan flarden geschoten.

De staat Israël kiest resoluut voor de militaire middelen. Al decennia lang weigert Israël de bestaande VN-resoluties over de terugtrekking van de Israëlische troepen en de ontmanteling van de kolonies in de bezette Palestijnse gebieden uit te voeren. Ook het uiterst fragiele onderhandelingsproces na de akkoorden van Oslo is door de Israëlische regering blijkbaar definitief afgeschreven.

De moord op Abu Ali Mustapha, secretaris-generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), op maandag 27 augustus, is een nieuwe illustratie van de strategie van generaal Sharon, die met militair geweld en staatsterrorisme de opstand van de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden de kop wil indrukken. 's Avonds trokken Israëlische tanks binnen in Rafah in de Gazastrook en in Beit Jalah in de buurt van Bethlehem. Beide plaatsen liggen in de zone A, die onder Palestijnse controle valt. Deze militaire operatie luidt duidelijk een nieuwe fase in in het huidige Palestijns-Israëlische conflict.

Sinds 9 november 2000, de dag waarop de Israëlische regering besliste om doelgericht de politieke leiders van de Palestijnse opstand te vermoorden, zijn al meer dan 50 Palestijnse activisten bij aanslagen om het leven gekomen. Geen enkele van de politieke fracties van de Palestijnen bleef gespaard. Op 31 december vorig jaar werd Sabet Sabet, minister van Volksgezondheid en een belangrijke vertegenwoordiger van Fatah, door het Israëlische leger vermoord. Op 4 augustus jongstleden ontsnapte Marwan Barghouti, de politieke leider van Fatah op de Westelijke Jordaanoever, op het nippertje aan een gerichte raketaanval.

Abu Ali Mustapha, de secretaris-generaal van het PFLP, werd vermoord omdat hij een vooraanstaande rol heeft gespeeld bij de eenmaking van alle Palestijnse fracties binnen het 'Eengemaakt Commando van de Nationale Opstand', een overkoepelend politiek orgaan, dat het verzet van de Palestijnse bevolking aanvoert tegen de Israëlische bezetting en voor de onmiddellijke terugtrekking van de bezettingstroepen en de ontmanteling van alle kolonies in de bezette Palestijnse gebieden.

Bij deze doelbewuste strategie van politieke moorden van de regering Sharon-Peres valt eens te meer de oorverdovende stilte van de Europese regeringen op. België, de huidige voorzitter van Europese Unie, veroordeelt 'de doelbewuste moord op Palestijnse leiders'. Maar vandaag is er meer nodig dan een louter verbale reactie.

In het jaar 2000 leverde de Belgische overheid voor 412.045.350 Belgische frank uitvoervergunningen naar Israël af. Acht van de zesentwintig vergunningen vielen onder de categorie lichte wapens. De vraag rijst dan ook met welke wapens de Palestijnse leiders in de bezette gebieden worden vermoord...

Het Actieplatform Palestina van de Vlaamse NGO's eist bij de huidige escalatie van het Israëlisch staatsgeweld een energieke reactie van de Belgische regering :

  • de afkondiging van een onmiddellijk wapenembargo tegen de staat Israël en de annulering van alle wapenaankopen van de Belgische regering bij de staat Israël (ondermeer het contract van 2,7 miljard Belgische frank voor de aankoop van onbemande spionagevliegtuigen)
  • een onmiddellijk verbod op de invoer van Israëlische producten, die in de kolonies in de bezette Palestijnse gebieden worden geproduceerd
  • de terugtrekking van Israël uit de Palestijnse bezette gebieden en de ontmanteling van de kolonies.
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.