Image
banner palestina
Nationale Betoging voor Palestina in Gent
Actieverslag
3 minuten

Op zaterdag 22 juni kwamen 2000 mensen samen in Gent voor een nationale betoging ter ondersteuning van de Palestijnen. Na acht maanden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Gaza, waarbij het Internationaal Gerechtshof het zelfs “plausibel” vond dat Israël daden heeft begaan die de Genocide Conventie schenden, is het onacceptabel dat er nog altijd geen staakt-het-vuren is. 

De optocht begon om 15u30 op het Sint-Baafsplein, waar de deelnemers zich verzamelden voor een solidariteitsmars door het historische centrum van Gent. De route voerde de demonstranten door de Belfortstraat naar de Vlasmarkt, waarna ze via de Keizer Karelstraat naar Sint-Anna trokken. Vervolgens ging de protestmars verder over het Zuid naar de Sint-Pietersnieuwstraat. De mars eindigde op het Sint-Pietersplein. Onder andere aftredend minister en Groen-kopstuk Petra De Sutter en Groen-voorzitster Nadia Naji liepen mee. Voor de zomer ingaat, wilden de aanwezigen een krachtig signaal geven: de Belgische burgers zijn Palestina niet vergeten.

Organisaties richten zich tot nieuwe regeringen

De betoging begon met een optreden van de dabke-dansgroep Yalla_3_dabke, gevolgd door diverse toespraken. Bastien Willemot van Vrede vzw en Areen Sweetat spraken namens de Gentse Coalitie voor Palestina. Zij benadrukten de noodzaak van een onmiddellijke en permanente wapenstilstand en de ontmanteling van het Israëlisch apartheidsregime. Ook moet Israël verantwoordelijk gehouden worden voor zijn misdaden.

Er werd opgeroepen door de sprekers tot een totale boycot van Israël op lokaal, regionaal en nationaal niveau. De organisatoren verzochten het Gentse stadsbestuur en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om hun invloed te gebruiken om actie te ondernemen tegen de genocide in Gaza. Er werd benadrukt dat er geen enkele vorm van samenwerking met Israël meer getolereerd mag worden. De organisatie richtte hun eisen ook aan de partijen die na de voorbije verkiezingen aan zet zijn. Ze vraagt de nieuwe regering om alles in het werk te stellen om deze eisen te bepleiten op alle internationale fora. Dat is nodig, want er zijn geen veilige zones meer in Gaza en het bloedbad blijft onverminderd doorgaan.

De studente Haifa uit Leuven, betrokken bij de bezetting van de KULeuven, deelde haar ervaringen van de voorbije weken en riep op tot een totale universitaire boycot. Marwa Nerji van de UGent sprak over de overwinningen van de Gentse studentenprotesten, en Dima Issa van Al Haq Europe sloot af met een krachtige speech over de actuele situatie in Palestina. De toespraken belichtten allemaal de verschrikkelijke humanitaire situatie in Gaza, waar de oorlog inmiddels meer dan 37.000 Palestijnse levens heeft geëist en duizenden mensen nog steeds vermist worden.

De voorbije maanden zijn duizenden Gentenaars op straat gekomen. De acties van de Gentse Coalitie hebben getoond dat protest en samenwerking zinvol zijn. De stad kondigde aan dat het geen producten meer zou aankopen van Israëlische bedrijven en geen nieuwe handelsrelaties zou aangaan. De Coalitie eiste dat ook alle bestaande relaties worden stopgezet, niet enkel met kleine bedrijven, maar zeker met multinationals.

De nationale actie in Gent werd georganiseerd door een brede nationale coalitie van middenveldorganisaties, waaronder 11.11.11, FOS, Vrede vzw, Beitna, intal, PACBI, ABP, Palestina Solidariteit, PAC, Les Ambassadeurs en de Gentse Coalitie voor Palestina.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.