Image
Rojava

Rojava; CC4

Istanboel, ‘Syrische piste’ en verkiezingen
Artikel
3 minuten

13 november 2022: een bomaanslag in de drukste straat van Istanboel. Resultaat: zes doden, tientallen gewonden.

Met heel snel meer dan 20 verdachten en arrestaties, onder wie één vrouw die de bom zou gelegd hebben. En onmiddellijk de beschuldiging dat de aanslag het werk is van de Syrische tak van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. De opdracht komt uit Kobani, aldus de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu. De PKK ontkent bij de aanslag te zijn betrokken. Die Koerdische partij heeft er alleszins niets bij te winnen. Erdogan wel, onder meer een voorwendsel om de Koerden in Syrië aan te vallen.

Rojava

De Turkse minister verwijst resoluut naar Kobani, de stad in het noorden van Syrië waar de Koerden in 2015 zwaar slag hebben geleverd met de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) en hen eruit verdreven hebben. Kobani ligt in Rojava, het gebied in Syrië waar de ‘Syrische Democratische Krachten’, met Koerdisch overwicht, een autonomie hebben uitgebouwd. Een zware doorn in het oog van de Turkse president Recip Erdogan, die niet wil dat de Koerden in Turkije geïnspireerd zouden geraken.

Erdogan droomt er al lang van om Rojava opnieuw aan te vallen. Zijn troepen en benden Syrische jihadisten -die hij al inzette in Libië en Azerbeidzjan- staan klaar. Hij heeft wat haast, want hij wil dat doen in de aanloop naar de Turkse verkiezingen die in de eerste helft van volgend jaar plaats hebben. Hij weet dat hij zich alleen kan redden met een “patriottische oorlog” die de sociaal-economische miserie moet doen vergeten.

Wachten op fiat

Voor die nieuwe oorlog wil hij het fiat van zowel Moskou als Washington. Met de VS wringt het. Erdogan weigerde de rouwbetuigingen van Washington voor de slachtoffers van de aanslag omdat de VS volgens hem wapens levert aan de PKK. De Amerikanen hebben een inderdaad een verstandhouding met de Syrische Koerden, het waren zij tenslotte die met zware offers IS in die regio hebben verslagen. De Koerden staan nog altijd in voor de bewaking van vele duizenden IS-aanhangers. Maar Erdogan heeft liever IS dan die Koerden.

En de Russen? Moskou heeft Turkije nodig voor het omzeilen van de sancties van de EU en de VS. In enkele Turkse havens is het sinds de inval van Rusland in Oekraïne drukker dan ooit door de handel met Rusland.

Maar Moskou moet rekening houden met de Syrische president Assad die niet opgezet is met de sterke Turkse aanwezigheid in Syrië. Ankara kondigde deze week nog de bouw aan van 15.000 woningen in de gebieden in Syrië die het controleert en dus feitelijk annexeert – in samenwerking met de lokale Al Qaeda en andere jihadisten.

De PKK en de Syrische Koerden hebben hoe dan ook niets te winnen bij een aanslag. Want Erdogan zal die ongetwijfeld uitspelen om de zegen van het Westen en Moskou te krijgen voor zijn plannen in Rojava.

Grieken

Tegelijk roert Erdogan de oorlogstrom tegen Griekenland. Hij refereerde onlangs aan het lied 'Ik kan plotseling ‘s nachts opduiken', dat ononderbroken gespeeld werd ten tijde van de Turkse invasie van Cyprus in 1974. Aan de grens tussen Griekenland en Turkije heerst aan beide kanten een staat van alarm. Athene zegt dat de Turkse luchtmacht en Turkse drones dit jaar al 8880 keer het Griekse luchtruim hebben geschonden, een veelvoud van vorig jaar toen het ook al erg was.

Zowel Griekenland als Ankara hebben volgend jaar verkiezingen. Bovendien is het de honderdste verjaardag van het verdrag van Lausanne waarbij de grens tussen beide landen werd vastgelegd. Erdogan betwist die grens en eist onder meer verscheidene Griekse eilanden op. Daarnaast is er ook het geschil over de maritieme grenzen in gebieden waar nogal wat fossiele brandstoffen zitten.

Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.