Image
Klachtenformulier gericht aan de bank BNP Paribas
Klachtenformulier gericht aan de bank BNP Paribas
Artikel
2 minuten

BNP Paribas investeert 9 miljard dollar in kernwapens, stuur uw klacht naar de bank via onderstaande link!

Geachte heer, mevrouw,

Ik schrijf u als bezorgde klant.

Ik las in een recent rapport dat BNP Paribas 9 miljard dollar (bijna 8 miljard euro) investeert in 20 verschillende grote kernwapenproducenten.

Onethisch

Het financieren van dit soort bedrijven draagt bij tot de uitbouw en de modernisering van de 15.000 kernwapens in de wereld. Dergelijke investeringen verhogen ook het risico dat dit massavernietigingswapen op een dag opnieuw gebruikt zal worden, met alle catastrofale gevolgen voor mens en milieu van dien.

Investeringen in kernwapens zijn totaal onverzoenbaar met het beleidsprincipe van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, iets waarmee BNP Paribas nochtans graag uitpakt.

Illegaal

Investeren in kernwapens is niet alleen onethisch, maar binnenkort ook illegaal.

Vorig jaar vonden multilaterale onderhandelingen plaats in New York die op 7 juli 2017 resulteerden in een VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt. 122 landen keurden de slottekst goed. Het verdrag werd opengesteld voor ondertekening op 20 september 2017. Reeds 60 landen tekenden ondertussen, en ook het ratificatieproces werd opgestart. Van zodra 50 landen het VN-verdrag ratificeren, treedt het in werking.

Niet gedragen door het publiek

Uit recent internationaal onderzoek in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië blijkt dat er een zeer groot draagvlak bestaat bij de publieke opinie voor het stopzetten van investeringen in kernwapens. 68% van de ondervraagde Belgen vindt het niet kunnen dat banken en andere financiële instellingen in België investeren in deze massavernietigingswapens.

Ik deel deze mening en wil met aandrang vragen om te desinvesteren uit de kernwapenproductie. Als een grootbank zoals KBC een dergelijke beleidswijziging kan doorvoeren, waarom BNP Paribas dan niet?

Ik wil dat mijn spaargeld mijn toekomst en die van mijn familie helpt veiligstellen, en niet verder ondermijnt.

Ik kijk uit naar uw antwoord omtrent mijn bekommernissen.

Met vriendelijke groet,

Stuur je klacht via Bankwijzer.be

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.