Image
8mei
Nooit meer fascisme!
Actieverslag
4 minuten

Namens het 8 mei Komitee Gent wens ik jullie van harte welkom op deze 49ste herdenking van de bevrijding van het fascisme en de overwinning op het racisme.

Door de slachtoffers van de oorlog te herdenken wilden de overlevenden de gevolgen van racisme en fascisme in beeld brengen met de gedachte dat dit nooit meer mag gebeuren. Niemand mag nog slachtoffer zijn van het fascistisch denken. Iedereen heeft recht op een vredevol en vrij leven, op vrijheid van denken, en op wederzijds respect.

Vandaar ook dat overlevenden wilden getuigen over de gevaren van het fascisme in scholen. We noemden het vredeseducatie. Later zou dit verdergezet worden o.a. in het Gentse Vredeshuis, waar vele leerkrachten gebruik van maakten om duiding te geven over wat oorlog met zich meebrengt, tot wat haat kan leiden en om het belang van verdraagzaamheid te benadrukken.

Tot vandaag worden deze inspanningen in tal van scholen voortgezet. Het is belangrijk om deze duidingslessen te geven en kinderen te laten nadenken over het geweld dat ze dagelijks te zien krijgen op de televisie. Als 8 mei Komitee Gent willen we dan ook warm oproepen om de aandacht voor dergelijke vredeseducatie te behouden. Met de lessen uit het verleden bouw je de toekomst op. We mogen het verleden niet vergeten, zodat we de gruwel die heeft plaatsgevonden niet moeten herbeleven.

Eind vorige jaar lanceerden studentenverenigingen in Gent een vredesinitiatief onder de slogan “Nie Pleuje voor haat en racisme”. Ze hielden een optocht door de studentenwijken, gevolgd door een antiracistische bijeenkomst in de theaterzaal van VierNulVier (Vooruit). De zaal zat afgeladen vol. Jongeren lieten hun stem horen voor een stad zonder racisme.

Dat bewijst, beste aanwezigen, dat jongeren meer dan ooit verlangen naar een vreedzame toekomst.

Vorig jaar zag de 8 mei Coalitie het licht, een breed samenwerkingsverband dat onder impuls van Ellen De Soete in 2022 een eerste herdenking organiseerde aan het detentiekamp in Breendonk te Mechelen.

Het resultaat is indrukwekkend. Gisteren, op 7 mei, trok de plechtigheid van de tweede herdenking aan het fort van Breendonk ruim 1500 aanwezigen, onder wie artiesten, syndicalisten en politieke vertegenwoordigers. Zeg maar zoals een samenleving hoort te zijn. Met respect voor elkaars mening en overtuiging, met eenzelfde doel voor ogen: een vreedzame samenleving zonder haat, racisme en fascisme.

De 8 mei Coalitie heeft een grote dynamiek in gang gezet, waardoor over heel het land herdenkingsplechtigheden plaatsvinden. De cultuurhuizen in tientallen steden besteden vandaag eveneens aandacht aan de gevaren van het fascisme. In Gent is er straks een heus vredesfeest onder de stadshal naast het Stadhuis.

Ieder jaar wordt aan het Gentse stadhuis ook de vredesvlag gehesen uit solidariteit met de bevolking die onder het juk van de oorlog moet leven. Ieder mens heeft recht op vrede. Kinderen mogen niet langer in oorlogssituaties of verdrukking opgroeien. Niemand trouwens.

Kinderen worden niet geboren met haat of racistische gedachten, het wordt hen aangeleerd. Volwassenen dragen dan ook een verpletterende verantwoordelijkheid in de strijd tegen fascisme en racisme. Ze hebben een voorbeeldfunctie. Onze boodschap is: denk twee maal na vooraleer je kwetsende uitspraken doet tegenover anderen.

Deze stad neemt deel aan het initiatief in ruim 25 landen om struikelstenen – “Stolpersteine” – te plaatsen, een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demming. Op 3 mei jl. werd aan de Adriaan Pieterstraat een struikelsteen geplaatst aan het huis waar Adriaan woonde. Hij was een verzetstrijder tijdens WO II, een partizaan die amper 23 jaar oud omkwam voor zijn ideaal, voor onze vrijheid.

Adriaan is een van de duizenden. In het Ford van Breendonk worden in een voorleesmarathon momenteel ruim 8500 namen van verzetsstrijders voorgelezen. Adriaan en de vele anderen mogen niet vergeten worden.

Waarde aanwezigen, ik dank jullie van harte om deelgenoot te zijn in het streven naar vrede - echte vrede voor iedereen, voor jullie moeite om 8 mei mee te gedenken.

Deze tekst is de bewerkte en ingekorte versie van de toespraak van Jean Pierre Goossens, de voorzitter van het 8 mei Komitee Gent tijdens de herdenkingsplechtigheid. Jean Pierre is ook vrijwilliger van Vrede vzw.

Marie Jeanne Vanmol maakte een fotoreportage van het evenement. Bekijk het filmpje hieronder. Ze maakte daarnaast een fotoreportage van de herdenking op 7 mei in Breendonk. Dat kan je hier bekijken.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.