Image
Yurii Sheliazhenko

Yurii Sheliazhenko

Petitie: stop de vervolging van vredesactivist Yurii Sheliazhenko!
Persbericht
2 minuten

Op 3 augustus werd ingebroken in het appartement van de Oekraïense vredesactivist en gewetensbezwaarde Yurii Sheliazhenko door de Veiligheidsdiensten van Oekraïne. Hij werd gefouilleerd, zijn flat werd volledig doorzocht en er werden papieren, en (digitaal) materiaal in beslag genomen. 

Yurii Sheliazhenko (PhD) is voorzitter van de Oekraïense Pacifistische Beweging, lid van de Bestuursraad van de vredesorganisatie ‘World BEYOND War’, bestuurslid van het ‘European Bureau for Conscientious Objection’, en raadslid van het ‘International Peace Bureau’. Daarnaast is hij journalist, blogger, mensenrechtenverdediger en docent juridische theorie en geschiedenis. 

Als pacifist spreekt Yurii zich systematisch uit tegen de oorlog in Oekraïne – tegen beide zijden van de oorlog. Hij wordt nu door de Oekraïense regering formeel beschuldigd van het ‘belemmeren van de activiteiten van de Strijdkrachten van Oekraïne’ en het ‘rechtvaardigen van de Russische agressie’. De vervolging is gebaseerd op een statement van de Oekraïense Pacifistische Beweging van september 2022 waarin de Russische agressie nochtans expliciet wordt veroordeeld.

De strafrechtelijke procedure is duidelijk politiek gemotiveerd en heeft de repressie van de vredesbeweging tot doel. 

De internationale vredesorganisaties waarin Yurii actief is, eisen dat zijn recht op gewetensbezwaar en vrije meningsuiting wordt gerespecteerd door een natie die beweert oorlog te voeren voor de verdediging van de democratie en de mensenrechten.

Teken de petitie gericht aan de Oekraïense regering HIER. (Ondertekenaars van buiten het Verenigd Koninkrijk moeten klikken op 'Not in GB?', dat in kleine blauwe lettertjes onder vakje 'Zip/Postal Code' staat.) 

De vertaling van de tekst gericht aan de Oekraïense regering luidt als volgt:

“We roepen u op om alle juridische procedures tegen Yurii Sheliazhenko te staken en de mensenrechten, het recht op gewetensbezwaar en het recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren. Het is absurd om iemand te vervolgen voor het rechtvaardigen van de Russische oorlogvoering op basis van een verklaring waarin hij de Russische oorlogvoering expliciet heeft veroordeeld. Het is net zo absurd om oorlog te voeren in naam van de vrijheid en de democratie en tegelijkertijd de eigen burgers op deze manier te intimideren. We dringen er bij u op aan om beter te doen.”


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.