Image
Prijs André De Smet 2015
Foto: Vrede vzw
Prijs André De Smet 2015
Artikel
2 minuten

Wouter Lips ontving op 30 januari de prijs André De Smet voor zijn masterproef 'Cyberoorlog: virtueel slagveld of vernieuwde samenwerking? Cyberoorlogsvoering is een realiteit, het is alomtegenwoordig.
Staten, bondgenoten of niet, bestoken elkaar met codes en elk serieus leger bezit een eenheid die zich enkel met hacken bezighoudt. John Kerry noemde cyberwapens zelfs het 21e-eeuwse equivalent van kernwapens.
De vraag is echter of dat betekent dat landen hierdoor meer in conflict zullen treden? Misschien kan de komst van cyberoorlog net voor meer onderlinge samenwerking zorgen en hoeft dus niet per se tot meer conflict te leiden. Wouter Lips ziet tekenen dat staten net meer gaan samenwerken. Onderlinge afhankelijkheid is hierbij het sleutelwoord. Cyberspace heeft onze economieën en kennis zo met elkaar verweven dat iedere staat riskeert in zijn eigen vel te snijden met een cyberaanval.
Toch waarschuwt Wouter Lips voor een te optimistische lezing van zijn betoog. In de nabije toekomst zal elk conflict tussen staten zich ook in cyberspace afspelen. Het is dus niet omdat cyberoorlog op zichzelf niet tot meer spanningen hoeft te leiden, dat cyberwapens niet gebruikt zullen worden wanneer er zich conflicten voordoen.
Wouter Lips besluit dat hij Kerry gelijk geeft wanneer die cyberwapens de 21e-eeuwse kernwapens noemt, maar maakt er de bedenking bij dat het net de enorme dreiging van een kernoorlog was die ervoor zorgde dat de VS en de Sovjet-Unie nooit een grootschalig conflict hebben uitgevochten, en dat dit zelfs leidde tot meer samenwerkingsverbanden. Cyberwapens zouden in de 21e eeuw wel eens een gelijkaardige functie kunnen vervullen.
Wouter Lips mocht de prijs André De Smet ontvangen uit handen van Chantal en Merel De Smet, respectievelijk dochter en kleindochter van de vredesactivist naar wie de prijs vernoemd werd.
Het is een aanmoedigingspremie van Amsab-ISG en Vrede vzw voor wetenschappelijk onderzoek naar vredesproblematiek. De jury bestond dit jaar uit prof. Tom Sauer (UA), prof. Rudy Doom en prof. Sami Zemni (UGent), Ludo De Brabander (Vrede vzw), Paule Verbruggen (Amsab-ISG) en Chantal De Smet.

 

desmet

desmet


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.