Image
ramstein_lucas_wirl
Ramstein of Rammstein?
Actieverslag
2 minuten

De Duitste band Rammstein bracht duizenden toeschouwers op de been voor een concert in Brussel in juli. Maar wist u dat de band zich vernoemde naar de gelijknamige militiare luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland en dat ook daar duizenden aanwezig waren voor protestacties tegen o.a. de oorlogsvoering met drones?

Ramstein is een Amerikaanse militaire luchtmachtbasis in Duitsland, bij de stad Kaiserslautern niet ver van de grens met België. Meer dan 54.000 Amerikaanse staatsburgers (militairen en hun gezinnen) leven in de buurt van de luchtmachtbasis en vormen naar verluidt de grootste Amerikaanse militaire aanwezigheid buiten de VS.

De vliegbasis vormt het hoofdkwartier van de Amerikaanse luchtmacht in Europa/Afrika en het hoofdkwartier van de NATO Allied Air Command (AIRCOM). De luchtmachtbasis vormt een cruciaal onderdeel in de militiare infrastructuur van de VS voor de Amerikaanse (illegale) gewapende drones aanvallen in landen als Jemen, Pakistan en Afghanistan. Volgens een rapport van Amnesty International verlenen Europese landen zoals Duitsland (maar ook Nederland, Groot-Brittannië en Italië) dus wellicht steun aan onwettige dodelijke luchtaanvallen, want in strijd met het internationaal recht. 

Sinds enkele jaren worden er grote protestacties georganiseerd rond de luchtmachtbasis van Ramstein. Eind juni kwamen meer dan 5000 mensen samen, een verslag van het vredeskamp en de protesacties vindt u hier.

Ook in de nabijgelegen Duitse militiare luchtmachtbasis van Büchel, waar Amerikaanse B61 kernbommen opgeslagen liggen (het Duitse Kleine-Brogel zeg maar), vonden in juli protestacties plaats. Een verslag van enkele VS-activisten die daar op 5 juli aanwezig waren vindt u hier. Een uitgebreid fotoverslag vindt u hier.

 

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.