Image
BCK
Rusland maakt zich op voor nucleaire oefeningen
Persbericht
3 minuten

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens is verontrust over de Russische plannen om “in de nabije toekomst” oefeningen te houden met tactische kernwapens en roept alle partijen op om niet te dreigen met het gebruik van nucleaire wapens.

Volgens het Russisch ministerie van Defensie zullen de oefeningen worden uitgevoerd “om de paraatheid van niet-strategische kernwapens voor de inzet tijdens gevechtsmissies te vergroten". De Russische nucleaire oefeningen zouden plaatsvinden in het Zuidelijk Militair District, dat gedeeltelijk grenst aan Oekraïne.

Rusland beweert op deze manier te reageren op “provocatieve verklaringen en dreigementen” van verschillende westerse leiders. De Franse president Emmanuel Macron stelde onlangs dat het sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne “legitiem” zou zijn als Rusland door de Oekraïense frontlinies zou breken en Kiev daartoe een verzoek zou indienen. David Cameron, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, liet optekenen dat Oekraïne het recht heeft op wapens om in te zetten tegen doelwitten op Russisch grondgebied. 

Het Kremlin beschuldigt de Verenigde Staten en zijn bondgenoten ervan de oorlog in Oekraïne naar nieuwe hoogten te drijven en uit te zijn op een confrontatie tussen nucleaire machten. De aangekondigde nucleaire oefeningen gieten olie op het vuur. Het is een nieuw en ongezien dieptepunt in de aanslepende oorlog in Oekraïne. De mondiale nucleaire dreiging was nog nooit zo groot als vandaag.

Volgens Pavel Podvig, een wetenschappelijk onderzoeker bij o.a. de VN die gespecialiseerd is in het Russisch nucleair arsenaal, voerde het Russisch leger in 2020 al oefeningen uit met tactische kernwapens. Het is vandaag echter de eerste keer dat Rusland het gebruik van tactische kernwapens bij militaire oefeningen aankondigt. Het is een duidelijk escalerend signaal.

Elke nucleaire oefening werkt escalerend en elke nucleair dreigement dat geuit wordt is onaanvaardbaar. Niet enkel Rusland maakt zich schuldig aan het uitvoeren van militaire oefeningen waarbij nucleaire wapens betrokken zijn. Ook de NAVO oefent elk jaar het ontplooien en inzetten van tactische nucleaire wapens tijdens Steadfast Noon. Tijdens deze twee weken durende oefening komen gespecialiseerde eenheden van de strijdkrachten van verschillende NAVO-landen samen om de inzet van tactische kernwapens te trainen.

Deze oefeningen moeten het signaal sturen naar de door de NAVO uitgeroepen “systemische vijanden” Rusland en China dat het westers bondgenootschap in staat en bereid is om nucleaire wapens in te zetten indien dat nodig wordt geacht.

In 2022 was België het gastland voor de Steadfast Noon-oefening. De uitvalsbasis was de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel waar zo'n vijftien kernbommen van de VS liggen opgeslagen en waar alles in gereedheid wordt gebracht om in de komende weken of maanden nieuwe, "kleinere en makkelijker inzetbare" B61-12 kernkoppen te ontvangen. 

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens wijst erop dat het gevaar niet komt van de nationale herkomst van de kernbom, maar van de bom zelf, en dringt er nogmaals bij België op aan om te beseffen dat het zich vrijwillig en dringend moet inzetten om werk te maken van een wereld die vrij is van kernwapens.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.