Stop de Terreur!
Artikel
2 minuten

Israël voert de open oorlog tegen het hele Palestijnse volk verder op. Gisteren heeft premier Sharon op de Israëlische TV gezegd dat het aantal Palestijnse slachtoffers moet worden opgevoerd. Verder zei hij: "De Palestijnen moeten er eerst eens behoorlijk van langs krijgen vooraleer we kunnen praten over vrede"

Er duiken meer en meer berichten en getuigenissen op die het hebben over nog ernstigere mensenrechtenschendingen en standrechterlijke executies. De politiek om personen fysiek te elimineren is niet nieuw, maar voor het eerst gebeurt het op een dergelijk schaal.

Vrede vzw laakt de ongelooflijke hypocrisie van de westerse landen. Irak, Noord-Korea en Iran behoren tot de 'as van het kwaad', maar niemand lijkt in staat om de terreur en de oorlogsmisdaden van Sharon en het Israëlische leger te stoppen. De weigering van de Europese Unie om op zijn minst enkele sterke politieke signalen te geven, had wellicht de huidige terreurcampagne kunnen vermijden. De Europese leiders moedigden premier Sharon evenwel aan door nog altijd te weigeren het associatieverdrag met Israël op te schorten, hoewel de beaplingen van dat akkoord zelf dit voorzien. Via het vijfde Raamwerkakkoord van de EU rijft de Israëlische wapenindustrie projectgeld binnen. Zo krijgt Israël Aircraft Industries bijna 10 miljoen Euro voor de 'commerciële en civiele' toepassing van de UAV's, onbemande vliegtuigen die België besteld heeft. Later weigerde ons land het contract daarvan op te schorten.

Vooral de politiek van de Verenigde Staten is nefast. Het is immers dankzij de jaarlijkse militaire steun van nu bijna 2 miljard dollar dat Israël in staat is de repressie in de bezette gebieden te handhaven.

Tel Aviv weigert al jaren straffeloos om het internationaal recht te respecteren. Nochtans is de enige weg naar vrede, op zijn minst de onmiddellijke stopzetting van de bezetting (VN-resoluties 242 en 338) en de ontmanteling van de illegale Joodse nederzettingen (in strijd met de vierde conventie van Génève). Dat is ook wat de sterk groeiende Israëlische vredesbeweging vraagt.

De Europese Unie moet nu reageren. Langer stilzwijgen en stilzitten staat gelijk aan medeplichtigheid. België mag zich niet langer verstoppen achter een gemeenschappelijk buitenlands EU-beleid, dat niet werkt. Ons land moet een voorbeeld stellen en Israël nu onder druk stellen om respect op te brengen voor de mensenrechten en het internationaal recht.

 

vzw Vrede


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Lees meer

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.