Image
Video oproep; hang de vredesvlag!
Video oproep; hang de vredesvlag!
Artikel
2 minuten

Vrijdag is het de Internationale Dag van de Vrede, dit jaar staat de strijd tegen kernwapens centraal. Hieronder de video oproep van Pieter Teirlinck coördinator van Vrede vzw!

21/9 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Alle steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk
‘Burgemeesters voor de Vrede’, net zoals onze gemeente/stad XXX, besteden hier jaarlijks de nodige aandacht aan. Een wapperende vredesvlag in het straatbeeld in de week van 21 september maakt onze vredeswens zichtbaar.

Dit jaar leggen we de focus op kernwapens. Het goede nieuws is dat één jaar geleden (7 juli 2017) 122 landen de finale tekst goedkeurden van een nieuw VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt: zowel het bezit ervan, de productie, het dreigen met, het stockeren van, etc. Van zodra 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking. En dat zal niet zo lang meer duren.

Het VN-kernwapenverbod verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit verbod. Belangrijke pensioenfondsen pasten intussen hun investeringsbeleid aan. Ook KBC, de grootste Belgische bank, kondigde aan dat investeringen in kernwapens vanaf 1 juli 2018 niet langer kunnen.


Verassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod nog niet.

Op 20 september 2018 sturen Belgische burgemeesters een gezamenlijke open brief aan de Belgische regering met de oproep om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen. De steun van de Belgische bevolking is er alvast: uit een recente internationale publieksbevraging blijkt dat een grote meerderheid van de Belgen het VN-kernwapenverbod steunt én de Amerikaanse kernbommen weg wilt uit Kleine Brogel.

Ook u kan uw stem zichtbaar maken: hang een vredesvlag op en stuur een klacht naar uw bank als die wel nog steeds in kernwapens zou investeren.

Alle info op www.dagvandevrede.be


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.