Image
UNRWA

UNRWA-hulp wordt uitgedeeld in de Gazastrook, oktober 2020 ; beeld: Anas-Mohammed, shutterstock.com

VN als schietschijf
Opinie
2 minuten

Israël heeft het UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen, informatie gegeven over twaalf medewerkers die iets te maken zouden hebben met de aanslagen van Hamas op 7 oktober 2023. De contracten van de twaalf zijn onmiddellijk stopgezet in afwachting van verder onderzoek... Merkwaardig dat Israël een VN-instelling aanvalt, deze keer niet met bommen maar met woorden, vlak na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof -een VN-orgaan- over de genocideklacht tegen Israël.

Hebben die twaalf UNRWA-medewerkers deelgenomen aan aanvallen op een kazerne, een kibboetz, een feest? Nee, maar ze zouden -met de nadruk op zouden- dat “gevierd” hebben. En een Israëlische gijzelaar zou hebben verklaard vastgehouden te zijn geweest in de woning van een van de UNRWA-medewerkers.

Verscheidene landen die geen kik geven bij de zware Israëlische bombardementen op instellingen en vluchtelingenkampen van het UNRWA in Gaza (er werden sinds 7 oktober al 152 UNRWA-medewerkers gedood), hebben geen moment geaarzeld om hun bijdragen aan dat agentschap op te schorten. Zij hebben de resultaten van het onderzoek naar de feestvierende medewerkers niet afgewacht. Het doet me een heel klein beetje denken aan de uitspraken van Jan Jambon over (vermeende) feestvierders in het Brusselse na terreuraanslagen...

Wraak?

Is het toeval dat deze beschuldigingen er komen vlak nadat Israël de bittere pil van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof moest slikken. Israël en zijn vrienden verschuiven de aandacht ineens naar de VN zelf en stellen de geloofwaardigheid van deze intergouvernementele organisatie, en van het Hof dat eraan verbonden is, in vraag.

De snelle en felle reactie van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en andere landen die hun financiering aan UNRWA stopzetten, staat toch wel in schril contrast met hun gebrek aan reactie op de Israëlische misdaden – integendeel, ze leveren zelfs wapens daarvoor. We kunnen gerust voorspellen dat het precies die landen zullen zijn die geen enkel gevolg zullen geven aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof.

De Verenigde Staten en Duitsland zijn veruit de twee grootste UNRWA-donors. Het intrekken van hun bijdrage betekent een enorme financiële aderlating, die een onmiddellijk negatief effect zal hebben op de reeds dramatische humanitaire situatie in Gaza. Dat het UNRWA er door de medeplichtigheid van deze landen aan de Israëlische misdaden niet in slaagt om elementaire humanitaire hulp te brengen aan de meer dan twee miljoen Palestijnse slachtoffers, deert hen niet. Israël kan voor hun part verder gaan met de slachting.  


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.