Image
protestactie Wit-Russische diensweigeraar

Protestactie aan consulaat van Litouwen en Wit-Rusland, Gent 27 juni (foto: Ludo De Brabander)

Vredesactivisten eisen bescherming tegen vervolging van Wit-Russische dienstweigeraars en vredesactivisten
Actieverslag
3 minuten

Verslag protestactie in Gent op dinsdag 27 juni tegen de uitzetting door Litouwen van een Wit-Russische vredesactivist en tegen de vervolging van dienstweigeraars in Wit-Rusland

Op 27 juni kwamen we met een groep samen aan het consulaat van Litouwen in Gent om te eisen dat Dvarashyn Vitali niet wordt uitgezet naar Wit-Rusland. Deze vredesactivist riskeert vervolging in Wit-Rusland aangezien hij zich tegen het militarisme en de oorlogspolitiek van dat land keert. Vitali is niet de enige. Litouwen ontzegde al 300 mensen uit Wit-Rusland de toegang tot dat land. Onder hen zijn zonder twijfel ook mannen die niet willen meevechten in het Wit-Russische leger. Zij zouden in aanmerking moeten komen voor asiel.

Actievoerders: “Litouwen stuurt massaal mensen uit Wit-Rusland terug terwijl het EU-land de Wit-Russen die niet willen vechten en die bijvoorbeeld ontsnappen uit het leger juist asiel zou moeten verlenen.”

Tijdens de actie werd de getuigenis van Vlad voorgelezen. Deze jonge soldaat deserteerde vorig jaar uit het Wit-Russische leger. Hij zocht asiel in de EU omdat hij niet langer wilde vechten voor een land dat actief de Russische oorlogspolitiek ondersteunt. Hij wil geen oorlog voeren met Oekraïners, hij wil een toekomst voor zichzelf en hij wil ook geen anderen verwonden of doden. Deserteurs als Vlad kunnen ook beschouwd worden als dienstweigeraars die handelen uit gewetensbezwaar en daarom het leger verlaten. Ook zij verdienen asiel in de EU.

Vlad, gedeserteerde Wit-Russische soldaat: “Op het negeren van bevelen staat 8 tot 15 jaar, wat wil zeggen dat een soldaat in het Wit-Russische leger moet doden. Het alternatief is gevangenis of vlucht.”

Uit solidariteit met Vitali en andere vredesactivisten en dienstweigeraars uit de oorlogvoerende staten eisten we bij het Gentse consulaat van Litouwen dat dit land hem niet uitzet naar Wit-Rusland. Vervolgens gingen we naar het Wit-Russische consulaat om te pleiten voor een einde aan de vervolging van dienstweigeraars aldaar. Beide consulaten zijn op de hoogte gebracht van onze eisen. Een reactie van beide consuls bleef vooralsnog uit.

De actie vond plaats in het kader van de Europese 'Object War Campaign' die EU-asiel eist voor gewetensbezwaarden en deserteurs uit de staten die betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne. De actie in Gent is een initiatief van Vrede vzw en Quakers Gent.

Object War Campaign: https://en.connection-ev.org/article-3635

Situatie in Wit-Rusland: https://www.ebco-beoc.org/node/568

Naschrift. Ons bereikte na de actie volgend bericht uit Litouwen: "De rechtbank heeft Vitali in het gelijk gesteld en verplicht de migratie-autoriteiten om zijn tijdelijke verblijfsvergunning terug te geven. Jullie deelname en inspanningen hebben een cruciale rol gespeeld. Ook al zal Vitali's tijdelijke verblijfsvergunning worden hersteld, zal het 5-jarig verbod op toegang tot de Europese Unie van hem worden opgeheven en zal hij zijn recht op legaal verblijf in Litouwen terugkrijgen, toch blijven we politiek asiel voor Vitali aanvragen."

Foto's: SVM, Quakers Gent, Ludo De Brabander


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.