Image
Manifest Wit-Rusland

Protestmanifestatie in Minks tegen het regime van Lukashenko, 23 August 2020 (foto: Homoatrox - CC BY-SA 3.0)

Stop de vervolging van gewetensbezwaarden en vredesactivisten in Wit-Rusland
Persbericht
2 minuten

Protestactie voor de vrijlating van een Wit-Russische vredesactivist en tegen de vervolging van gewetensbezwaarden in Wit-Rusland.

Zoals in Rusland en Oekraïne bestaat er in Wit-Rusland een wet die het recht op dienstweigering erkent op basis van gewetensbezwaar. In de praktijk worden in het land hoge straffen uitgedeeld aan wie weigert om de legerdienst te doen. Het land heeft als trouwe bondgenoot van Rusland nog geen algemene mobilisatie uitgeroepen, maar het neemt wel deel aan ‘speciale operaties‘ in samenwerking met Rusland. Burgers die worden opgeroepen voor het leger en dienst weigeren, belanden veelal in de gevangenis. De Wit-Russische staat stimuleert ondertussen op grote schaal een verdere militarisering van de samenleving via de organisatie van patriottische kampen voor kinderen, inclusief wapentrainingen voor deze minderjarigen. 

Het hoeft niet te verbazen dat het in die context moeilijk is voor Wit-Russische vredesactivisten om hun mening in het openbaar te uiten. Wie dat wel doet riskeert ook weer detentie. Een van hen is Dvarashyn Vitali. Als ex-militair kreeg hij in toenemende mate een afkeer van het militarisme van het Wit-Russische regime. Uit angst om opgeroepen te worden voor het leger besloot hij bij het begin van de oorlog in Oekraïne het land te verlaten. Hij trok naar Litouwen, waar hij zich in de hoofdstad Vilnius aansloot bij een organisatie die gewetensbezwaarden in Wit-Rusland ondersteunt. Nu dreigt deze vredesactivist vanwege zijn militaire verleden door Litouwen te worden uitgezet naar Wit-Rusland, waar hij zo goed als zeker aan juridische vervolging zal worden blootgesteld. Vitali heeft juridisch bezwaar aangetekend tegen zijn uitzetting en krijgt op 27 juni het besluit van de rechtbank te horen.

Uit solidariteit met Vitali en andere vredesactivisten en dienstweigeraars uit de oorlogvoerende staten zullen we op 27 juni zijn vrijlating eisen bij het Litouwse consulaat in Gent. Vervolgens gaan we naar het Wit-Russische consulaat om te pleiten voor een einde aan de vervolging van gewetensbezwaarden in dat land. Tijdens de actie worden getuigenissen van gewetensbezwaarden uit Wit-Rusland voorgelezen.

De actie vindt plaats in het kader van de Europese 'Object War Campaign' die EU-asiel eist voor gewetensbezwaarden en deserteurs uit de staten die betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne. De actie in Gent is een initiatief van Vrede vzw en Quakers Gent.

Dinsdag 27 juni, start: 16u00, Consulaat Litouwen (Coupure 371, 9000 Gent), vanaf daar naar het Consulaat van Wit-Rusland (Coupure Rechts 162, 9000 Gent).

Meer informatie: 

Object War Campaign: https://en.connection-ev.org/article-3635

Situatie in Wit-Rusland: https://ebco-beoc.org/belarus


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!