Image
African Lion

African Lion 2021, Beeld: U.S. Army, Sgt. Jake Cox, Public Domain.

African Lion 2023
Persbericht
2 minuten

De NAVO en 18 uitgenodigde niet-NAVO-landen zijn momenteel in Marokko bezig met de 19e militaire oefening 'African Lion', de grootste militaire oefening op het Afrikaanse continent.

Marokko kondigde dit aan met veel lawaai en stelde dat een deel van de oefening zou plaatsvinden in Mahbes, in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara. De VS-regering ontkende deze informatie echter en verklaarde dat de manoeuvres zouden doorgaan in de Tan Tan regio, in het zuiden van Marokko.

Aangezien dit een NAVO-manoeuvre is, lanceert Marokko hiermee opnieuw een gevaarlijke provocatie die het conflict in de Westelijke Sahara zou kunnen verergeren.

Daar komt volgens berichten in de VS-pers bij dat het Israëlisch leger voor het eerst in de geschiedenis actief deelneamt aan de militaire manoeuvres. Deze deelname wordt mogelijk gemaakt door de normalisering van de diplomatieke en militaire betrekkingen tussen Israël en het Koninkrijk Marokko (Abrahamakkoorden). De aanwezigheid van het Israëlisch leger is een provocatie en vormt een reëel gevaar voor de stabiliteit van de regio. Het gaat om een samenwerking tussen twee landen die het internationaal recht en de Conventies van Genève schenden door de Westelijke Sahara en Palestina te koloniseren, te bezetten en de hulpbronnen van deze gebieden te plunderen. Naast de ernstige schendingen van de rechten van de Sahrawi en Palestijnse bevolking, worden deze manoeuvres door de landen in de regio ook gezien als een bedreiging voor hun veiligheid.

Wij roepen de internationale gemeenschap op om een einde te maken aan dit soort van gevaarlijke militaire oefeningen, die de rechten van de volkeren in de regio schenden en een nieuw regionaal conflict kunnen uitlokken. Onze landen en de VN moeten zich inzetten voor vrede en respect voor het recht op onafhankelijkheid van het Sahrawi- en het Palestijnse volk, en niet voor oorlogsvoorbereidingen met de NAVO.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.