Image
defensiebudget

Shutterstock.com

Alweer een verhoging van de militaire uitgaven in de VS
Artikel
3 minuten

Het Huis van Afgevaardigden van het Congres keurde vorige week donderdag, met 329 stemmen voor en 101 tegen, een astronomisch militair budget goed voor het fiscaal jaar 2023 (dat op 1 oktober 2022 ingaat). In het Democratische kamp waren er 39 tegenstemmers, bij de Republikeinen zaten er 62. Een aantal Congresleden zouden het bedrag niet goedgekeurd hebben omdat ze vonden dat het niet hoog genoeg was.    

Concreet gaat het om een budget van 839,3 miljard dollar dat in het kader van de ‘National Defense Authorization Act 2023’ (NDAA), voor het overgrote deel toegewezen wordt aan het Amerikaans ministerie van Defensie. Daar komt nog eens 11 miljard dollar aan nationale defensiemachtigingen bovenop. In totaal komt dat op een militair budget van maar liefst 850,3 miljard dollar!

Voor het Pentagon betekent dit 37 miljard dollar meer dan het oorspronkelijke budget verzocht door president Biden en een toename van 71 miljard dollar in vergelijking met het vorige fiscale jaar. Het nationaal defensiebudget van de VS ligt daarmee meer dan 3 maal hoger dan dat van China, de tweede op de lijst van grootste militaire uitgevers, en is hoger dan het gezamenlijke defensiebudget van de 14 landen die op de VS volgen in deze lijst. 

Zeker 138,6 miljard dollar moet volgens de NDAA 2023 geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling van innovatieve technologieën en de meest geavanceerde militaire capaciteiten. Dit geld gaat dus integraal naar de ontwikkelaars van wapensystemen.  

De NDAA verwijst -te beginnen in de eerste paragraaf- meermaals naar Beijing en Moskou die “de veiligheid, de vrijheid en welvaart voor mensen over de hele wereld” bedreigen. Daarom zijn er “cruciale investeringen nodig in Amerika’s mondiale netwerk van allianties en partnerschappen”. Het grootste bedrag gaat daarbij naar de ‘Pacific Deterrence’, d.w.z naar de verdere militarisering van de Stille Oceaan-regio met als doel de indamming en omcirkeling van grote economische concurrent China. 

Er wordt met de expliciete steun van het Congres voor een “defensierelatie met Taiwan” ook bewust gezocht naar de provocatie van Beijing, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie. Zo staat in de NDAA dat Taiwan uitgenodigd zou moeten worden om deel te nemen aan de militaire RIMPAC-oefeningen van 2024 en dat het Congres voorstander is van “het gebruik van gezamenlijke militaire oefeningen met Taiwan”. 

Het Congres drukt via de NDAA eveneens zijn uitdrukkelijke steun uit voor de Amerikaanse veiligheidsengagementen binnen het kader van de NAVO, alsook voor de voorwaartse defensie in Europa - lees de VS-kernwapens die in NAVO-verband in Europese landen gestationeerd zijn (waaronder België) - en voor het Europees Defensie Initiatief (EDI). EDI dat gelanceerd werd in juni 2014 wil de militaire VS-aanwezigheid en paraatheid in Europa verder opdrijven. 

De Russische inval in Oekraïne biedt de Congresleden de ideale justificatie voor de zoveelste verhoging op rij van de Amerikaanse militaire uitgaven. Het Pentagon heeft nu nochtans al een budget ter beschikking dat 13 maal hoger ligt dan dat van zijn Russische tegenhanger. Naast het feit dat Rusland op dat vlak dus geen militaire bedreiging vormt voor de VS, heeft noch het enorme militaire budget van het Pentagon, noch de aanwezigheid van VS-kernwapens in Europa, de Russische agressieoorlog in Oekraïne kunnen voorkomen.

Toch blijft Washington teruggrijpen naar het recept van verdere militarisering. In plaats van te streven naar een diplomatieke overeenkomst rond Oekraïne, voorziet de NDAA voor het komende fiscaal jaar 1 miljard dollar voor het ‘Ukraine Security Assistance Initiative’ (USAI), dat een brede waaier aan assistentie biedt aan de Oekraïense strijdkrachten. Het gaat om 700 miljoen dollar meer dan Biden oorspronkelijk verzocht had voor USAI. 

De goedkeuring van het recordbudget voor het Pentagon komt er te midden van economische malaise en de hoogste inflatiegraad sinds 4 decennia. De mondiale militair-geostrategische agenda van de VS en de belangen van het militair-industrieel complex krijgen nog maar eens prioriteit op het verbeteren van de levensomstandigheden van de eigen bevolking.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.