Image
Gaza

Washington; shutterstock.com

De uithongerende kinderen in Gaza kunnen geen weken meer wachten op een oplossing
Artikel
4 minuten

VS-president Joe Biden kondigde afgelopen donderdagavond tijdens zijn ‘State of the Union’-toespraak aan dat hij het leger de opdracht heeft gegeven "een noodmissie te leiden om een tijdelijke aanlegstijger te bouwen in de Middellandse Zee aan de kust van Gaza, die grote ladingen voedsel, water, medicijnen en tijdelijke onderkomens kan ontvangen", vanuit bijvoorbeeld Cyprus.  

De president zei ook dat Israël -waarvan het leger tot de tanden bewapend is met wapens van de VS- "zijn deel moet doen" door "meer hulp toe te laten in Gaza". Hij dreigde echter niet met consequenties als de regering Netanyahu weigert.

Grote humanitaire organisaties reageerden de dag na de aankondiging van Biden door te stellen dat de uithongerende mensen in Gaza, waaronder meer dan een miljoen kinderen, onmiddellijke hulp nodig hebben en het zich niet kunnen veroorloven om te wachten tot het VS-leger een haven aanlegt aan de kust van de enclave, een project dat naar verwachting weken zal duren.

"Kinderen in Gaza kunnen niet wachten om te eten", zegt Jason Lee, directeur van ‘Save the Children’ in de bezette Palestijnse gebieden. "Ze sterven nu al door ondervoeding en hun leven redden is een kwestie van uren of dagen - niet van weken."

Volgens ‘Defense for Children International - Palestine’ zijn al minstens 17 kinderen van honger omgekomen in Gaza en nog veel meer kinderen vechten momenteel om te overleven.

Lee veroordeelde Israëls belemmering van hulpleveringen via land als "een ernstige schending van de rechten van kinderen" en van het internationaal recht en benadrukte vrijdag dat "er al een beproefd systeem bestaat” om de hulp effectief te coördineren. "Maar vrachtwagens met voedsel en medicijnen die levens zouden kunnen redden staan te geblokkeerd aan de grensovergangen, terwijl kinderen kilometers verderop verhongeren", vervolgde Lee. "Airdrops [het gooien van hulppakketten vanuit de lucht], zonder coördinatie ter plaatse over wie er waar bereikt moet worden, en maritieme corridors zoals … aangekondigd [door Biden], zijn geen oplossingen om kinderen in leven te houden. Ze zijn ook geen vervanging voor ongehinderde humanitaire hulp via de bestaande routes over land."

De leveringen van voedselhulp aan Gaza zijn de afgelopen weken drastisch gedaald doordat Israëlische troepen hulpkonvooien hebben aangevallen en vrachtwagens verhinderen het gebied in en door te rijden. Een medewerker van het Wereldvoedselprogramma (WFP) zei eerder deze week dat er net buiten de strook genoeg voedsel is om de "hele bevolking" van Gaza te voeden.

"We hebben landovergangen nodig, we hebben toegang nodig om Gaza binnen te geraken, of het nu in de zuidelijke delen van Gaza is of in het noordelijke deel, want de situatie is catastrofaal. Toegang is dus echt onze eerste prioriteit", zei Samer AbdelJaber, directeur noodhulp van het WFP.

Het WFP stelde dat het droppen van hulpgoederen vanuit de lucht - waar Biden vorige week de toestemming voor gaf - een "laatste redmiddel" is en "de hongersnood niet zal afwenden". Vrijdag vielen er overigens vijf doden en minstens 10 gewonden door de hulppakketten die door VS-militaire vliegtuigen over Gaza werden gedropt.

Avril Benoît, uitvoerend directeur van Artsen zonder Grenzen, stelde vrijdag dat Bidens plan voor een tijdelijke haven "een flagrante afleiding is van het echte probleem: Israël's willekeurige en disproportionele militaire campagne en bestraffende belegering".

"Het voedsel, het water en de medische voorraden die de mensen in Gaza zo hard nodig hebben, liggen net over de grens", zei Benoît. "Israël moet de bevoorrading vergemakkelijken in plaats van blokkeren. Dit is geen logistiek maar een politiek probleem. In plaats van naar zijn eigen leger te kijken om een oplossing te vinden, zou de VS moeten aandringen op onmiddellijke humanitaire toegang via de wegen en toegangspunten die er al zijn."

Refugees International concludeerde in een rapport dat afgelopen donderdag werd voorgesteld dat Israël "routinematig en willekeurig weigert om legitieme humanitaire goederen Gaza binnen te laten" en hulpkonvooien dwingt om "een zeer ingewikkeld" inspectieproces te ondergaan "zonder duidelijke of consistente instructies".

"Ons onderzoek maakt duidelijk dat de omstandigheden in Gaza apocalyptisch zijn", aldus de groep. "Na vijf maanden oorlog hebben de Palestijnen moeite om voldoende voedsel, water, onderdak en medicijnen te vinden. Honger op hongersnoodniveau is al wijdverspreid en wordt erger."

Matt Duss, uitvoerend vicevoorzitter van het ‘Center for International Policy’ en voormalig adviseur buitenlands beleid van de VS-senator Bernie Sanders, schreef vrijdag dat hoewel "meer hulp voor Palestijnen die op de rand van de hongerdood staan natuurlijk goed is", onderstrepen de luchtdrops en het plan voor een tijdelijke haven van de regering Biden "op dit moment de incoherentie van het VS-beleid, waarin we proberen het Palestijnse lijden te verlichten terwijl we de regering die dat lijden opzettelijk veroorzaakt, onvoorwaardelijk blijven bewapenen en steunen. De president lijkt te erkennen dat dit conflict uiteindelijk een politieke oplossing vereist, maar is nog steeds niet bereid om het volle gewicht van Amerika's aanzienlijke invloed in te zetten om dat doel te bereiken," schreef Duss.

Dit vertaalde artikel verscheen eerder op Common Dreams.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.