Image
Defend the Defenders

Foto: SVM; CC 

Defend the Defenders: fakkelwake in Brussel
Actieverslag
2 minuten

Op vrijdag 10 december, de Dag van de Mensenrechten, werden onder de campagnetitel ‘Defend the Defenders’ acties georganiseerd in Brussel, Sint-Niklaas en Verviers om mensenrechtenverdedigers over de hele wereld een hart onder de riem te steken.

In Sint-Niklaas werden rond standbeelden zelfgemaakte megafoons -het symbool van Defend the Defenders- opgehangen. In Brussel kwamen ondanks de ijzige temperatuur en de dwarrelende sneeuw, een 100-tal mensen samen op De Kunstberg voor een fakkelwake. 

Verschillende sprekers presenteerden er de ‘cases’ van de zes internationale mensenrechtenverdedigers die door Defend the Defenders België uitgekozen werden als voorbeelden van de strijd tegen mensenrechtenschendingen over heel de wereld.  

Vrijwilligers op fietsen op rollen voorzagen het evenement van elektriciteit. De groene energie versterkte de muziek en de microfoons van de sprekers, en blies leven in het beeldscherm waarop tegelijkertijd foto’s geprojecteerd werden. Ter afsluiting van de actie kreeg iedereen een tas soep om toch een beetje op te warmen. 

Wie niet aanwezig kon zijn in Brussel, kon ook meedoen aan de online actie: een foto opsturen van jezelf al schreeuwend in een megafoon. De foto’s van de ruim 200 mensen die dit deden, werden daarna in een actiefilmpje gegoten dat breed verspreid werd op de sociale media. 

In een open brief gericht aan de federale minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR), minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit), en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werd aandacht gevraagd voor het gevaar dat mensenrechtenverdedigers vandaag -73 jaar na het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens- nog altijd lopen. De brief werd ondertekend door een 50-tal NGO’s en middenveldorganisaties. 

Bekijk hier de foto's van de actie in Brussel:


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.