Image
Defend The Defenders
Fotoverslag: Defend the Defenders
Actieverslag
2 minuten

Op 9 december, de vooravond van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, organiseerde een platform van meer dan 30 sociale organisaties en bewegingen, waaronder Vrede vzw, 'Defend the Defenders': een actie om solidariteit te betuigen met mensenrechtenverdedigers overal ter wereld. In verschillende landen en regio's worden zij namelijk regelmatig geconfronteerd met bedreigingen, intimidatie, gewelddadige onderdrukking, vervolging en zelfs moord. 

Omstreeks 19u verzamelden alle actievoerders aan de Brusselse Hallepoort. De protestborden lazen: 'Stop the killings, justice now!', 'Activist not terrorist' en 'Social justice for Palestine, Philippines, Congo & Colombia'.

In heel wat delen van de wereld is het gevaarlijk om vakbondslid of mensenrechtenactivist te zijn. Sommige regeringen en bedrijven zijn creatief in het censureren van protest en maatschappelijke onvrede: ze beperken bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, verklaren sociale organisaties illegaal, en arresteren of doden activisten. Precies dit probleem werd aangekaart door enkele sprekers, waaronder Paula Polanco van Intal.

Vervolgens werd een performance opgevoerd om de dramatische situatie voor mensenrechtenverdedigers in Colombia aan te klagen. De artiesten droegen een monddoek die symbool stond voor onderdrukking en vlochten vervolgens drie grote doeken samen in de kleuren van de vlag van het land: geel, blauw en rood. Op de grond voor het aangrijpende schouwspel lag een zwarte lijst met 91 namen van verdwenen en vermoorde activisten uit Colombia.

Na de performance vulden we samen met de andere actievoerders de straten met fakkels en riepen we slogans: "What do we want? Justice! When do we want it? Now!". De 'justice' waar we op doelen? We eisen dat de Belgische regering doeltreffende beschermingsmechanismen instelt voor mensenrechten- en milieuactivisten, zodat sociale bewegingen hun maatschappelijke rol kunnen spelen in België en overal ter wereld. De betrokken organisaties stelden hun eisen eerder al in een open brief.

De fakkeltocht leidde ons naar de laatste halte: de zaal DK, waar we getrakteerd werden op empanadas, chocomelk en we luisteren naar enkele getuigenissen. Bekijk hieronder de foto's van de actie!


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.